Musiker Kristoffer Grude: — Sjokkerte med punkrock i Grødem-kirken

Kristoffer Grude er en anerkjent musiker, produsent og komponist fra Randaberg. I tillegg til å produsere musikk for en rekke kjente artister og grupper, så komponerer han filmmusikk til kortfilmer

  • Simen Ingemundsen
Publisert: Publisert:
Denne artikkelen er over to år gammel

KULTUR: 

Kristoffer Grude er født og oppvokst på Nedre Grødem, like ved Randaberg videregående skole. På barneskolen begynte han å spille piano, men etterhvert som årene gikk fikk Grude mer interesse for fotball, i ungdomsskole årene tok han musikken fram igjen, noe som ble starten på en lang karriere.,

— Musikk har blitt en stor del av livet mitt, og jeg angrer ikke et sekund på at jeg tok fram musikken igjen.

Han stortrivdes på Randaberg, men flyttet i voksen alder til Byhaugen i Stavanger. Han glemmer ikke årene på Grødem, musikk timene var noe av det han verdsette mest.

— Mye takket være lærerne på Grødem skole, så lærte jeg meg de grepene jeg trengte for å komme meg videre på gitaren.

Punkrock i Grødem kirke

Hans første opptreden var med punkrock bandet «Nakkeskudd». Inspirasjonen fikk kameratgjengen bestående av Grude, Henning Haugland, Andreas Vågenes, Ørjan Kristoffer Lund og Jarle Goa da de besøkte Stavanger punkrock festival i 15 års alderen.

— Drømmen var å stå på den scenen, vi beundret artistene og så opp til dem. Slik ville vi bli, der ville vi også stå.

Medlemmene i «Nakkeskudd» printet så ut plakater, laget musikk, øvde daglig, hang opp plakater over hele Stavanger og hadde første konsert i Grødem kirke sin kjeller.

— Det hang ikke på greip at vi fikk spille punkrock i kirken. Helt uvirkelig spør du meg.

Hele 300 mann møtte opp for å oppleve debutkonserten til «Nakkeskudd». Folk stod i lang køer for å se dem opptre.

— Det var helt vilt, glemmer ikke hvordan de ansatte i kirken reagerte da de først hørte tekstene våres, sier Grude og ler.

Drøm i oppfyllelse 

Konserten i Grødem kirke sitt lokale første dem året etter til Stavanger punkrock festival. Der fikk de opptre og drømmen var gått i oppfyllelse.

— Det var surrealistisk å få lov til å opptre på en slik festival.

Kristoffer Grude og gjengen i «Nakkeskudd» spilte noen år, før de la opp. De hadde konserter og stortrivdes, men Kristoffer Grude søkte noe mer. Siden den gang har Grude utforsket mange ulike musikk instrumenter og spilt alt fra klassisk musikk til black metal.

— Jeg er heldig så har fått gjort det jeg liker aller mest.

Lager musikk for kortfilmer 

Kristoffer Grude er også filmmusikk komponist. I dag holder han på å lage musikk til ny norsk kortfilm. I tillegg har han bidratt med filmmusikken til begge kortfilmene til Randabergbu Liss-Anett Steinskog.

https://youtu.be/WYo5MTT74vM

Filmene han har laget musikk til.

Barna, Hvalagapet, De gode relasjonene, Sara og Et tilfeldig liv.

Randabergbuen har med andre ord en rekke prosjekter på gang.

— «De gode relasjonene» var den første filmen jeg laget musikk til, noe som jeg synes var utrolig kjekt, sier Grude og legger til.

— Oppdraget fikk jeg rett etter jeg var ferdig med studiet. Det i samarbeid med læringsmiljøsenteret. Et ganske stor oppdrag husker jeg.

Barnehage lærer på heltid  

I tillegg til å drive med musikk er Kristoffer Grude også barnehagelærere. Det er kombinasjonen av pedagogisk leder og musikkprodusent han liker aller best. Grude har også en bachelor innen musikkproduksjon, men har ingen store drømmen om å leve kun av musikk.

— Jeg må ha den sosiale biten, og den får jeg ikke i et studio.

Vist på NRK Super

https://youtu.be/pSd_vMUwpBk

I samarbeid med læringsmiljøsenteret ved Universitetet i Stavanger, gikk barna i barnehagen der Kristoffer Grude jobber sammen med Svein Tang Wa og spilt inn «Det er godt å ha noen». Grude stod for innspilling, mens barnehagebarna sang.

https://open.spotify.com/track/4S3McXWhphj4Nasxk4WGjN?si=LYQiKVMjSQOczL5U3HOaNQ&context=spotify%3Aalbum%3A3kRDgHOlg95Q2uV5RU5b3O

— Den ble ganske godt mottatt og ble blant annet vist på NRK Super. Da var jeg stolt.

Samarbeid med en rekke artister.

Kristoffer Grude har arbeidet med en rekke kjente artister og band, som blant andre;

Valp, Emilie Eie, Wolf on fire, Alfahanne, Slegest, Unbreakable, Sunspot Soldier, Ammusement park, Agenda, Steinar Berg, Marius Samuelsen, Brekkjern, Boys of Christmas, Dann&Vann, Sincerely Frank, Raseri og Vanhelligelse.

Sammen med klesmerke Norwegian Rat, driver han plateselskapet Rhino Rat Recordings. Der Grude spiller inn musikk live og mix låter for andre. Nylig hadde selskapet samarbeid med svenske Alfahanne, og i tillegg har Grude hjulpet lokale Emilie Eie.

— Målet mitt er at jeg skal spille inn mer live musikk og få mitt eget studio, for nå sitter jeg på et lite rom der jeg bor, sier han og avslutter.

— Så om det er noe som har et rom ledig, så er jeg interesser.

Kristoffer Grude har også samarbeidet med vokalist Linda Lazer i duoen Zorkin, samt spilt gitar i metalbandene Unbreakable og Phantom Guardians, som ble arvtakerne etter «Nakkeskudd»

Publisert: