KULTUR: Årlig deler Norsk kulturskoleråd og Norsk Tipping ut flere titalls tusen til unge kunst- og kulturutøvere. Hovedmålet med stipendet er å skape verdifull inspirasjon og anerkjennelse, samt bidra til at mange unge kunst- og kulturutøvere får oppfylt sine drømmer.

Totalt deles det ut 1,5 millioner, og i år er det 555 søknader som er godkjent av stipendutdelerne, men ingen er fra Randaberg.

Sist gang Drømmestipendet ble utdelt i Randaberg var i 2019, da fikk Helle Johansson Lindboe 15.000 kroner for sitt sangtalent. Lindboe har tidligere utrykket hvor mye det har betydde for henne; «Det betydde masse for både selvtilliten og pågangsmotet mitt».

I 2021 var tre fra Randaberg nominert til Drømmestipendet, men ingen fikk. Foto: Arkivbilde, Randaberg kommune

Kontaktperson i den lokale kulturskolen, Merethe R. Aasvold tror grunnen er at en i dag må ha fylt 18 år for å kunne søke, at premiepotten har økt slik at det er færre stipender som tildeles, og at det å finne tid til å sette seg ned for å skrive en søknad er vanskeligere nå enn før.

— Etter at de nye reglene ble innført har distansen til våre elever som kan søke blitt lengre. Tidligere var det enklere, da kunne de under 18 år søke og de gikk som regel på skole her hos oss, sier Aasvold og legger til.

— For oss i kulturskolen var det både spennende og motiverende å følge dem på veien. Randaberg har svært mange talenter, med andre ord en rik kulturkommune. Jeg håper at det ikke blir en trend at ingen søker, for det koster kanskje tid å søke, men de som ikke søker får heller ingen stipend.

Helle Johansson Lindboe er ikke den eneste som har mottatt Drømmestipendet, det har også Gunnlaug M. Gilje (2004), Trine Petterson (2006), Anette Hellstrøm Olsen (2007), Espen Behrens (2009), Oda Angell Storhaug (2010) og Rebekka Elida Aase Bø (2018).