Lo til jeg gråt av Jonasson — en av Sveriges vittigste forfattere

Du blir garantert i bedre humør ved å lese Jonas Jonasson.
  • Simen Ingemundsen
Publisert: Publisert:

BOKANMELDELSE: Nok en knallsterk litterær opplevelse. Jonas Jonasson går en aldri lei av, hans humor er sjelden god. Med «Profeten og idioten» lo jeg til jeg gråt. Dette er ikke noe anstrengt litteratur, dette er førsteklasses humor. Jonasson skriver utsøkt, og er i særklasse med sine finurlige skildringer.

Leserne blir med til svensk sensommer i 2011. Petra, selvlært astrofysiker og nå dommedagsprofet, har regnet ut at atmosfæren kollapser 21. september samme år, kl. 21.20. Nå befinner hun seg on the road i en husbil med Johan, ikke verdens smarteste, men dog en mester-kokk, og hans søster Agnes, en enke på syttifem år med hang til å tjene penger på nettet. Trioen har det travelt. Innen jorden går under, skal de rekke helt frem til Roma der Johan skal gi storebroren sin et sannhetens ord og en ørefik.

Denne boken er litt annerledes enn Jonasson sine tidligere bøker, han lager mørk humor av spinnvill handling. Her har persongalleriet et mål, og bare tid å miste. Boken er en reise som du skrattler av underveis, for med den trioen går ikke alt som planlagt.

Leserne blir med på en uforglemmelig reise gjennom samtidshistorien. Dette er 504 sider en ikke ville vært foruten, og en lærer jo litt underveis. I dette tilfelle lærer en hva en ikke bør gjøre om dommedagen er like rundt hjørnet. Uansett, det kan virke tilsynelatende idyllisk i starten, men så går det unna og blir ganske dystert. Av alle bøker skrevet av Jonas Jonasson er dette den som skiller seg ut.

Jeg gleder meg alt til neste bok fra denne durabelig gode forfatteren. Boken «Profeten og idioten» får terningkast 6, det er akkurat slik en roman skal skrives, og jeg håper den i likhet med hundreåring-bøkene før eller siden blir filmatisert.

Publisert: