|||||||

KULTUR:

Denne uken er det tre biografier, en krigsbok, en krimbok og en skjønnlitterær bok på menyen. Les anmeldelsene mine, kanskje noen av bøkene frister å lese.,

"2020 - Post Festum" av Gunnar Staalesen (Gyldendal forlag):

Klar for en reise tilbake i tid. Med «2020 - Post Festum» tar Gunnar Staalesen for seg de 20 siste årene, på både godt og vondt. Gjennom litt over 500 sider fletter Staalesen fiksjon og fakta sammen til en uforglemmelig, fengende og leseverdig roman. All den historiske kunnskapen Staalesen klarer å formidle på så få sier, viser tydelig at det ligger mye arbeid bak romanen. Det er garantert mye Staalesen må ha luket bort under arbeid med denne romanen, men han har klart å få med seg det viktigste. Det er tydelig bergenseren har stålkontroll på det meste, karakterene, plottet og miljøet er ganske så realistisk og troverdig fremstilt mellom disse to permene. «2020 - Post Festum» er en altoppslukende godbit av de sjelden, en bragd. Staalesen tar blant annet for seg terrorangrepet i USA i 2001 og terrorhandlingen på Utøya i 2011 som to av bokas sentrale hendelser. Denne boken er ikke bare for de som er ute etter en god roman, den er også for de historieinteresserte. Så skal du lese en roman i år, ja da bør denne sterkt vurderes. Den føyer seg inn blant mine topp 10 favoritt romaner dette året.

Forlaget om boken.

Mot dette bakteppet veves en handling av sterke følelser, gammelt hat og nag, følelsesmessige forlis, personlige tragedier og drømmer om kjærlighet. Her følger vi representanter for familiene Nesbø, Brandt, Moland – kjent fra Hundreårstrilogien – og flere andre gjennom de siste tjue årene av norsk og internasjonal historie, fra årtusenskiftet til koronaåret 2020. Under det hele hviler gåten om den såkalte Isdalskvinnen, et mystisk dødsfall som inntraff i Bergen i november 1970. Nye opplysninger kommer Varg Veum for øre. Kan han oppklare saken om Isdalskvinnen, 50 år på overtid?

"Flukten med Norges gull" av Asbjørn Jaklin (Gyldendal forlag):

,Asbjørn Jaklin står bak mye god sakprosa. Jeg har lest samtlige av bøkene hans, men «Flukten med Norges Gull» er uten tvil min personlige favoritt. Det er skrevet få bøker om temaet, så det er lite å sammenligne med, men tror det skal mye til å skrive en bedre bok om temaet. Jaklin guider leserne gjennom de døgnene i 1940 da gulltransporten foregitt på en fabelaktig måte. Det er nervepirrende og pulsøkende å lese hvordan de involverte kjempe mot klokken. Forfatteren formidler det på en såpass spennende måte at du sliter med å legge boken fra deg. Sammenliknet med de andre utgivelsene hans, er denne skrevet på en mer lettlest måte, og en får til tider følelse av å lese en roman. Boken har et rikt bildegalleri og vi blir kjent med mange ulike personer som både var direkte og indirekte knyttet til hendelsen. Den er til tider like spennende som en kriminalroman. Uten tvil en av de bedre bøkene om krigen jeg har lest i mitt liv.,

Forlaget om boken.

9. april. Tyske soldater marsjerer oppover Karl Johan. Noen steinkast unna, ved Norges Bank, har den siste av 26 lastebiler med gull akkurat kjørt. Bankens gullbeholdning er livsviktig for landets handlefrihet i kampen mot nazistene.

I en hemmelig operasjon fraktes 49 tonn gull gjennom store deler av vårt langstrakte land. Første stopp er Lillehammer. Da tyskerne rykker nordover, må gullet hastig flyttes videre med spesialtog vestover. En tid sperrer tyske fallskjermsoldater jernbanelinjen. Gullet når Åndalsnes og Molde, før tyskerne bomber byene sønder og sammen. I fiskebåter fra Møre og Frøya fortsetter ferden nord til landets midlertidige hovedstad, Tromsø.

Mye gikk galt da tyskerne angrep. Men beredskapen rundt Norges gullbeholdning sviktet ikke. I Flukten med Norges gull går Asbjørn Jaklin tett på historiens handlekraftige personer: Ansatte i Norges Bank. 30 menige soldater, blant dem dikteren Nordahl Grieg. Politikere som Einar Gerhardsen, Oscar Torp – og Fredrik Haslund, gulltransportens modige leder. Og ikke minst hverdagshelter fra hele landet som bidro til at gulltransporten lyktes. Mot alle odds. Og med livet som innsats.

"Marius og Stein Eriksen - Et norsk alpineventyr" av Thor Gotaas (Gyldendal forlag):

,Thor Gotaas er en av Norges fremste sakprosa forfattere. Med «Marius og Stein Eriksen» har han skrevet alpinhistorie. Jeg anbefaler samtlige av bøkene til Gotaas, han skriver lettleste bøker og har en imponerende evnen til å formidle historie. I tillegg byr han på et rikt bildemateriale. Det er ganske så fengende å lese om disse to karene, og det er tydelig at Gotaas har stor kjennskap til familien Eriksen. Denne historien er unikt i sitt slag og kan virkelig anbefales. Jeg gleder meg allerede til neste bok fra Gotaas. Et år uten en bok fra Thor Gotaas, er et fattig sakprosa år.,

Forlaget om boken.

Familien Eriksen har satt dype spor etter seg i norsk skihistorie – de kjørte alpint, lagde ski, oppfant bindinger og strikket gensere. På hver sin måte er Marius senior, Bitten, Marius junior og Stein Eriksen en viktig del av norsk alpin skiløping på 1900-tallet, pionertida i en gren som begynte for alvor her til lands i 1930-åra og vokste seg stor. I denne rikt illustrerte boka kan man lese om disse fire og mange andre som suste nedover i løypene på ski her til lands og i USA, dit Stein utvandret og ble den største skipersonligheten i flere tiår fram mot år 2000.

"År i fred og ufred" av Thorbjørn Jagland (Cappelen Damm):

,Memoarene til Jagland er en politisk tidsreise. Jeg kjedet meg gjennom første bind, men bind to var litt mer spennende. Her blir vi med tilbake til de flere stridene som Jagland har opplevd i politikken, og han serverer flere stikk mot tidligere politikerkollegaer. Det er ganske underholdende i starten, men etterhvert blir også det kjedelig. Det er måte på hvor mye Jagland skal sippe over gamle konflikter. Uansett, med «År i fred og ufred» følger vi et politiske liv på godt og vondt. Noe Jagland skal ha skryt for, er at han skriver på en engasjerende og fengende måte. Det er tydelig at det er en stolt politiker som formidler sin politiske historie. For er det noe han skal ha, så er det at han er modig og ærlig når han forteller om sitt politiske liv. I tillegg inneholder boken et rikt bildegalleri. Så hvis du liker politisk litteratur, ja da bør denne stå høyt på leselisten din i år.,

Forlaget om boken.

Hvor ble det av solidariteten?

Jeg skal skrive om hvordan den forsvant. Om sviket mot de fattige også under den rødgrønne regjeringen.

Jeg skal også skrive om internasjonalismen som forsvant. Gradvis, gjennom mange ukloke avgjørelser, har Europa begynt å vende tilbake til gamle mønstre.

Slik åpner fortsettelsen av Thorbjørn Jaglands memoarer, som tar fatt der første bind slapp – ved landsmøtet i 2002, da han overlot lederskapet av partiet til Jens Stoltenberg. Fra posisjonene som leder av utenrikskomiteen, stortingspresident og senere leder av Den Norske Nobelkomite, følger Jagland utviklingen i Norge og verden. Med et analytisk, ofte undrende og alltid klartseende blikk trekker han de lange linjene ut av noen av de mest dramatiske årene i vår nyere historie: Den arabiske våren, «krigen mot terror» og dens fatale følger, Norges deltakelse i bombingen av Libya og skillelinjene som langsomt vokser fram i et Europa som trodde det sto foran en ny vår.

Det er utallige situasjoner der valget står mellom samarbeid og solidaritet på den ene siden og maktbruk på den andre, både hjemme og ute.

"Heltekongen Haakon - Symbol i krig og fred" av Carl Emil Vogt (Cappelen Damm):

Det er ingenting som er mer interessant, enn å lese om kongehuset vårt. Hvert år gis det ut nye «royale»-bøker, og hver gang er det ny kunnskap som formidles. I denne boken følger vi heltekongen vår Haakon sin tid gjennom andre verdenskrig. Vi får ett innblikk i hans tid før, under og etter krigen, samt hvor viktig symbol han ble for det norske folk. Jeg er ganske imponert over Carl Emil Vogt sin måte og formidle historien på. Hvert kapittel avslutter åpent, slik at en får lyst til å lese mer. Det er ganske fascinerende å lese om folks begeistring for kong Haakon. I tillegg er det en ganske lettlest bok, som kommer til å fenge enhver leser. Den inneholder også et rikt bildegalleri. Så denne bør virkelig vurderes er du ute etter en god biografi.

Forlaget om boken.

Dette er en bok om symbolet H7 og om hvordan kong Haakon kunne bli den største nasjonalhelten det moderne Norge har hatt. Da Norge skulle bli nazistisk, samlet motstanden seg bak H7. Helt siden 1940 har Kongens Nei! vært et begrep og kong Haakon hatt en unik plass i norgeshistorien. Boken bygger på et vell av kilder både fra okkupasjonstid og etterkrigstid.

, ,

"Ulven" av Samuel Bjørk (Cappelen Damm):

,Samuel Bjørk har siden debuten «Det henger en engel alene i skogen» i 2013 vært en av mine store favoritter innen norsk krim. Med «Ulven» skuffer han ikke, som første bok i en ny serie virker dette like lovende som serien han startet i 2013 og avsluttet i 2018 med «Gutten som elsket rådyr». Bjørk byr nok en gang på tettsittende, kompakt og pirrende spenning, slik få norske forfattere mestrer. I løpet av nærmere 500 sider fillerister han leserne og en får følelsen av å sitte på en berg-og-dalbane. «Ulven» er en praktfull krim, og en altoppslukende leseopplevelse av de sjeldne. Selv om denne er fabelaktig, så når ikke opp mot forfatterens debut. I «Ulven» byr Bjørk på iskald stemning som holde leseren på pinebenken inntil siste side er fortært. Jeg beundrer hans formidlingsmåte og tar av meg hatten. Allerede nå gleder jeg meg til neste bok i serien. Måtte oppfølgeren komme brennkvikt.,

Forlaget om boken.

To elleve år gamle gutter blir funnet drept på et jorde utenfor Uddevalla i Sverige. Mellom dem ligger en hvit hare. Saken forblir et mysterium.

Åtte år senere blir to gutter funnet drept på tilsvarende måte utenfor Oslo, med en død rev mellom seg.

Holger Munch, nyutnevnt leder for egen drapsenhet, trenger hjelp til å løse saken. Han blir tipset om den unge politistudenten Mia Krüger, som scorer uvanlig høyt på skolens tester. Selv drømmer hun om en karriere i beredskapstroppen, mens hun bruker nettene til å lete etter tvillingsøsteren Sigrid, som har forsvunnet.

Sammen graver Munch og Krüger i de mørke og gruoppvekkende sakene, som viser seg å være mer intrikate enn noen av dem kunne ane. Og presset øker da beskjeden kommer: To nye gutter har forsvunnet.