KULTUR: Tirsdag 7. mars får Varen kulturscene besøk av Ryfylke Visegruppe, det er historielaget med Torfinn Goa i spissen som har sikret denne kjente visegruppen.

— Vi slår skikkelig på stortromma neste uke og håper du vil komme, sier Torfinn Goa og legge til.

— Denne konserten er kanskje litt spesiell å arrangere for et historielag, men Ryfylke tar utgangspunkt i gamle viser, og Stein Endresen har sagt at de vil vinkle konserten litt spesielt siden det er historielaget, forteller Torfinn Goa.

Randaberg24 har pratet med Endresen som kan fortelle hva han legger i «vinkle konserten litt spesielt»; det blir noen viser fra Holger Barkved sin tid (mannen som dro rundt med en båndopptaker og samlet sammen viser), viser de ikke pleier å ta når de er ute og holder konsert. I tillegg blir det noen nye låter med et historisk bakteppe, som for eksempel; amerikabåten.

— Vi kommer til å lese kommentarer fra Ryfylke sin historie, for vi er jo snart historiske vi også. Har jo holdt på i 40 år, så det blir spennende å framføre låter fra før i tiden for dere, sier Endresen.

En uke før konserten nærmer det seg 100 solgte billetter, men Torfinn Goa poengterer at det enda er plass til flere.

— Det blir lagt opp til en koselig og fin kveld, der publikum vil bli plassert rundt småbord, avslutter Goa.

I pressemeldingen står det følgende

«Ryfylke», eller «Ryfylke Visegruppe», var nasjonalt kjent på 80-tallet og har vært aktive mer eller mindre siden oppstart. De er muligens den siste gruppa som er igjen etter «visebølgen» fra 70-80-tallet. «RYFYLKE» har et repertoar som spenner fra gamle stev, viser og bånsuller fra Ryfylke til nyere viser som gruppa har gitt ut på sine i alt syv produksjoner. Viser som «Dine auer», «Kjerestepar» og «Vie dagen te solå» er kjent for mange. Tekster og melodier er skrevet av lokale komponister og forfattere, og produsert av gruppa selv.

Gruppa fremstår i dag med et akustisk uttrykk med en vokalist og fire instrumentalister. Torje Fanebust Ås er ny i gruppa. Han spiller bass og har lang erfaring i Stavangers musikkmiljø. Gruppa består i dag av Anita Nymann Tønnessen(vokal), Rolf Kloster(gitar og vokal), Stein Endresen (gitar), Torje Fanebust Ås(bass) og Tommi Haukland(perkusjon og vokal).