KULTUR: Fredag 13. mars 2020 (samme dag som en kjent pandemi brøt løs) slapp Tor Kjetil Espedal sitt første soloalbum «Anledningen». Nå til høsten er randabergbuen klar med det han kaller «det vanskelige andre albumet».

Platen har fått tittel «Ambisjonen», som er fortsettelsen på det han kaller sin 40-årskrise.

— Denne platen begynte jeg på rett etter første album var ferdig, men jeg har jobbet med å få det ferdig en god stund. Det å være i skapelsesprosessen er min største glede som låtskriver, og at ting tar tid er også et resultat av at jeg har en ganske hektisk hverdag som trebarnsfar og lærer. Jeg har også prioritert å gi ut musikk og holde konserter med gruppen Gilberdal de siste årene, forteller Tor Kjetil Espedal.

Tor Kjetil Espedal fikk spørsmål om han ønsket noe farge på vinylen, og sa «ja», og fikk den farget rød. Foto: Simen Ingemundsen

Platene er presset hos det lokale trykkeriet T-Time Vinyl Plant på Tou Scene, og bildene er tatt på hjemgården til Espedal av sambygding Bjørn Tagliano. Aud Helen Eike Erdal har gjort den grafiske jobben.

— Det er en del lokale bidrag fra Randaberg på denne plata, og det er stas å holde min andre plate i hånden, sier Espedal og forteller videre.

— Jeg er stolt av resultatet, både visuelt og musikalsk, og gleder meg til at folk skal lytte til de nye sangene mine.

Han har sitt eget plateselskap, og valgte denne gang å bare slippe LP-en først. De som bestiller platen på vinyl får samtidig tilgang til å høre alle låtene digitalt.

— Framover vil en del av sporene på platen slippes offentlig digitalt som singler før hele platen slippes på strømmetjenester i høst en gang, forteller Espedal og tilføyer.

— Selv om dette ikke er noe konseptalbum, så er nok «relasjoner mellom mennesker» den røde tråden, og noe som går igjen i samtlige av sporene.

For Espedal starter låtskrivingen med en idé eller en tittel, så faller tekstlinjene på plass. Deretter begynner jobben med å sette musikk til.

— Denne gang har det vært betraktelig færre musikere involvert i produksjonen (På «Anledningen» var det opp mot 50, mens på «Ambisjonen» var det kun seks).

Kjøre traktor er noe Tor Kjetil Espedal har god erfaring med. Foto: Simen Ingemundsen

På platen har Espedal blant annet med seg gitarist Håkon Sagen som har jobbet med Gabrielle og Dagny, og trommis/produsent Thomas Gallatin som har arbeidet med Morten Abel, Darling West og Marit Larsen. Han har også med seg Thomas Engebretsen fra Tasta som har spilt bass med Sigvart Dagsland den siste tiden, og David Wallumrød på diverse synther og tangenter. Randabergs egen Ingfrid Straumstøyl Råheim er med å korer.

— Det er utrolig kjekt å få med seg så helstøpte og solide musikere som dette, og sammen har vi skapt dette albumet. Noe som er annerledes fra forrige plate er at grunnkompet med trommer, bass og gitar er spilt inn live i et rom med samme folk over noen få dager, sier Espedal og tilføyer.

— Det er ekte instrumenter som benyttes, og det skaper et organisk uttrykk. Det er både melodiøst og rocka, men samtidig stramt produsert.

På baksiden av omslaget knapper han dressjakken. Foto: Simen Ingemundsen

På omslaget kan man skimte Randabergfjellet i bakgrunnen, mens Espedal står iført rød dress på den gamle traktoren som har vært på gården i tre generasjoner. Ideen med coverbildene var ifølge Tor Kjetil mest å ha det gøy og leke med en litt (for Espedal selv) absurd kobling mellom virkeligheten som småbarnsfar bosatt på en bondegård og det å skulle være artist. Oppvakte øyne har allerede kommentert en påfallende likhet med coveret til Norges største popstjerne Sigrid sin siste plate.

— Jeg håper jeg ikke blir saksøkt, ler Espedal og avslutter.

— Jeg digger Sigrid! Og jeg ser på ingen måte meg selv som noen popstjerne. Jeg liker å skape ny musikk, men det viktigste i mitt liv handler om «de nære ting» som familie og venner. Så kan jo lytteren tolke albumtittelen og bildene litt som man vil.