Lovende for framtiden – anmeldelse av to nye debutanter

  • Simen Ingemundsen
Publisert: Publisert:

BOKANMELDELSE: Det er framtidshåp for norsk krim, de som allerede skriver blir ikke yngre, og da trengs det nye stemmer som kan ta over.

Både Gyldendal og Bonnier har sikret seg tok kvinner, Kaja Nygaard og Inger Johanne Øen, som begge har levert to knallgode og pirrende krimdebuter, de er begge to heite navn i krimlitteraturen.

Når en leser disse kriminalromanene, merkes det solid kvalitet, noe som lover godt for framtiden.

Under her kan du lese hver anmeldelse av begge;

Først ut er Øen sin «Det du eier evig», en krim eller politiroman hun får terningkast 5 for.

Tar nattesøvnen fra deg, så denne er du nøt til å sluke i et jafs. Det er tydelig det ligger mye arbeid bak denne krimdebuten, og det hjelper på at alle kapitlene er korte altoppslukende fornøyelser. På millisekunder dras du inne i handlingen, og det er ikke et kjedelig øyeblikk. Boken er slitesterk i en ganske tungt konkurrerende sjanger. Gang på gang blir en lurt til det hele er oppklart på de siste sidene, da sitter en igjen mo i knærne. Det er høy kvalitet over denne debuten, og jeg gleder meg allerede til mer spenning med Silja Frost i hovedrollen.

Siste ut er Nygaard sin «Et mørkere vann», en kriminalroman hun får terningkast 6 for.

Ikke akkurat hver dag en får krim fra Stavangerområdet servert mellom to permer, det skjer for sjeldent. Historien har en fremdrift de fleste andre forfattere kan drømme om. Språket er av høy kvalitet, det er sjeldent at språket er så gjennomarbeidet i en kriminalroman. Så må jeg legge til, at det er flere forfattere som har prøvd å sette handlingen i et troverdig Stavanger, men ingen har vært i nærheten tidligere, her stemmer absolutt alt. Flere mulige spor, som kan føre til gjeningspersonen legges, men du blir ganske overrasket på slutten. Så er det en viss sjarm over at Kaja Nygaard gir det norske krimelskende folk Stavangeruttrykk mellom linjene. Dette er ingen grotesk, og du får ikke noen form for vill vold mellom sidene, det er ganske greit, men så er den heller ikke tam. Det meste er innlysende uten at det utbroderes. Gjør det klar for noen gjennomarbeidet saker.

Publisert: