HISTORIELAGET: Dirdal ble et kjent sted for mange tv-seere gjennom Anna, en av Lykkelandseriens hovedpersoner. I Atlantic Crossing, en annen tv-serie på norske skjermer for noen år siden, er episoden der kronprinsesse Martha må flykte med barna sine med tyske soldater i hælene. Flukten foregikk fra Petsamo i Finland med SS American Legion, men filmingen av dette skjedde i Høgsfjorden. Dirdal kai var Petsamo.

Dirdal er et interessant område av flere grunner, her er bl.a. spor fra folkevandringstiden og vikingene hadde også boplasser her. I lange tider var sjøen viktigste bindeledd til samfunnet utenfor bygda. Det ble sagt i Dirdal at sjøveien til Shetland var så kort at en kunne seile over dit fra Dirdal, og den medbrakte barselgrauten ville fortsatt være varm ved ankomst! Dirdal var også den korteste veien til havet for folk i Setesdal. I Maudasheianel, få kilometer unna, er trolig Rogalands eldste bosetting funnet, om lag 10.000 år gammel.

Dirdalsbesøket startet i Dirdalstraen gardsutsalg som nylig er kåret til Norges beste gårdsutsalg av Hanen, en organisasjon som arbeider for utvikling av økoturisme. Det er en sjarmerende butikk med kafe og førsteklasses lokalprodukter; oster, pølser, kvalitetskjøtt, røkt villaks fra Dirdalselva og mye mer. Bente og Tore Hommeland var trivelig vertskap og driver gårdsbutikken i et 200 år gammelt hus flyttet fra Lysebotn. I tillegg driver de økologisk landbruk.

Guiden vår, Dag Øvstebø, orienterte om lokalhistorien, og vi besøkte minnesmerket over falne i forbindelse med kamphandlingene i Dirdal april 1940. Ca 1300 norske soldater var der for å bremse tysk framrykning østover mot Setesdal. Over 300 tyske flybomber ble sluppet, og det ble skutt mot bygda fra krigsskip. Det aktuelle krigsskipet traff visstnok bare en høne, så av bygdefolket ble skipet omtalt som The Chickenkiller. Men det var dramatiske dager, og deler av sivilbefolkningen måtte søke dekning i gamle gruveganger og under hellere. Etter tre dager, 23. april, måtte de norske soldatene overgi seg, og de ble så internert noen uker i Stavanger.

Etter mye interessant informasjon gikk turen videre til Byrkjedalstunet der det ble servering av god Herefordgryte, dessert og kaffe.

Takk for en fin busstur i hyggelig lag!

Hilsen Randi Sjo Blokhus