Anne Holt er vinner av Sølvkniven 2022

|
  • Per Thime
Publisert: Publisert:
Denne artikkelen er over ett år gammel

KULTUR:

— Endelig kan jeg, på vegne av juryen meddele at Anne Holt tildeles «Sølvkniven» for 2022, åpner juryleder Simen Ingemundsen i sin pressemelding.,

I år er et spesielt år, «Sølvkniven» deles ut for femte gang på rad og vi i juryen fornyer oss stadig. På grunn av den store mengden av kvalitetskrim som gis ut i Norge, så vi oss nødt til å utvide antall nominasjoner fra tre til fem. Juryen har i år vært bestående av Simen Ingemundsen, Henning Sviland, Kjell Magne Gjøsæter og Astrid T. R. Skjeggerud.

 Frode Eie Larsen får Sølvkniven under festivalen av festivalsjef og juryleder Simen Ingemundsen og jurymedlem Henning Sviland.

I år var Ørjan N. Karlsson «Rød stjerne», Ruth Lillegraven «Av mitt blod», Myriam H. Bjerkli «Engelens fall» og Erling Gangsøy Greftegreff «Rovdyr», nominert sammen med Anne Holt. I 2016 kom boken «I støv og aske» ut på Vigmostad & Bjørke, og så ble det plutselig stille fra Hanne Wilhelmsen, men fem år etter kom «Det ellevte manus» på Gyldendal forlag, og det er den Anne Holt vinner Sølvkniven for.

Juryens begrunnelse lyder slik.

Anne Holt har med «Det ellevte manus» skrevet en drivende god krimbok, med et kløktig og spennende plott. Måten hun gir bokbransjen et lite spark på leggen, er ganske så finurlig og saklig gjort. Hun kommer med ris og ros til vrange forfattere, pengeglade forlag og den problematiske selvbiografiske bølgen som har hjemsøkt landet vårt. Romanen tar også opp samfunnsproblematikk som ensomhet, isolasjon, familiehemmeligheter, identitetstyveri, bedrag og svindel. I tillegg er hun kritisk til hvor lite Norge var forberedt på pandemien.,Forfatteren spiller på følelsene til leseren, og klarer å få det til å virke levende og realistisk. Alle de parallelle historiene gjør boken temmelig intens til tider, og med sine cliffhangere har Anne Holt klart å levere tidenes Hanne Wilhelmsen bok, som er utrolig vanskelig å legge fra seg. Miljøskildringene er strålende utført. Forfatter klarer å male et troverdig bilde av omgivelsene, og for leser er det bare å tråkke rett inn i bilde og være flue på veggen når de fantastiske dialogene mellom personene utspiller seg. ,Anne Holt imponerer med sine observasjoner, realistiske og gode dialoger og karakterer. Et komplett og imponerende plott, med svært få mangler. Det er langt mellom hver Hanne Wilhelmsen bok, og Holt sin skrivekunst er få forunt. Dette viser at Anne Holt tilhører eliten av krimforfattere. Vi i juryen har valgt å kalle dette en forlagskrim. Boka inneholder også sarkastiske spark og humor, og vi ser at forfatteren har kunnskap om det hun skriver om, meget godt utført.

Vi mener at Anne Holt har gjort et svært godt stykke arbeid og skrevet en pagetuner det gnistrer av. Gratulerer så mye til forlaget og forfatteren. Med prisen håper vi i juryen at Anne får inspirasjon til å skrive flere kriminalromaner i framtiden.

Mvh. Simen Ingemundsen, juryleder og innstifter av Sølvkniven.

Tidligere vinnere

Anne Holt får i år «Sølvkniven» for Det ellevte manus utgitt på Gyldendal forlag.

Forfatter:Utgivelser:Årstall:
Lars HelleIngenting å skamme seg over2018
Kurt Aust & Kin WesselUdyr2019
Agnes MatreIskald2020
Frode Eie LarsenSå ble det kaldt2021
Publisert: