— Se for deg et blodtrykk som går opp og ned...

  • Per Thime
Publisert: Publisert:
Denne artikkelen er over to år gammel

SIMENS ANBEFALINGER:

Med jevne mellomrom leverer Simen Ingemundsen deg sine boktips. I dag er det tre bøker som gjelder - og Ingemundsen triller også en sekser på terningen for én av bøkene.,

«Se for deg et blodtrykk som går opp og ned, eller en pendel som går fram og tilbake, slik er Cobens bøker», melder Ingemundsen.

Under følger dagens leste bøker.

«Uvigslet jord» av Agnes Lovise Matre

(Gyldendal forlag - Terningkast 6)

,I 2020 vant Agnes Lovise Matre krimprisen «Sølvkniven» for «Iskald». Hun ble den tredje i rekken, som ble hedret for sin krimbok. I år slår hun til igjen, og hun skuffer aldri. «Uvigslet jord» er akkurat slik en krimbok skal være, med kvaliteten fra første til siste side. Leserne blir med på en altoppslukende, fengslende og uforglemmelig reise, som en kunne ønske hadde vært litt lengre. Noe jeg liker enormt godt med Agnes sitt forfatterskap, er den måte hun tar opp samfunnsaktuelle problemer og anvende dem med respekt i forrykende gode krimbøker. I denne boken er det homohat som står på agendaen, og det er til tider ganske så sterkt å lese. En får vondt i magen og kjenner tårene presse på når en leser hvordan forfatteren skildrer den problematikken. Det er tydelig det ligger mye research til grunne for å få til en såpass troverdig historie. Etter du har lest denne, kan jeg nesten garantere deg at du ser annerledes på homofili. For det er lett å skjønner at homofile kan ha det vanskelig til tider, når en leser Matres bok. Spør du meg burde denne boken blitt pensum på skolen. Uansett plottet i «Uvigslet jord» er ganske uhyggelig og karakteren svært så realistiske. Det er alltid kjekt å lese krimbøker, der forfatteren har stålkontroll på miljøet, handlingen, stedet og karakterene. Så skal du lese en krimbok fra Haugesund i år, ja da bør du velge denne. Fortsetter hun slik, er Agnes Lovise Matre på god vei til å bli krimdronningen fra Haugesund.

Knut Hamsun og det norske Holocaust» av Ståle Dingstad (Dreyer forlag - Terningkast 4)

,Da jeg første gang hørte om Knut Hamsuns tur til Adolf Hitler under andre verdenskrig, bestemte jeg meg for å lese meg gjennom hans forfatterskap. Det var en lang og nitidig jobb, både tungt, sterkt og engasjerende. Flere ganger måtte jeg ta en pause, og lese noe annet. Først i fjor var jeg ferdig med aller siste bok, den biografiske: «På gjengrodde stier». Derfor var det skremmende å lese Ståles Dingstads bok, jeg kjenner meg igjen i flere av hans sammenlikninger mellom litteratur, nazismens ideologi og verdenssyn. Men jeg sitter igjen også med den tanken, var det virkelig nødvendig å skrive denne boken. Har vi ikke fått nok bøker om den mørke siden av Hamsuns liv opp igjennom nyere tid. Den er ganske spennende til tider, og det er tydelig at Ståle har satt seg grundig inn i bøkene til Hamsun, kanskje litt for grundig. Vell, jeg oppfordrer folk å ikke lese Ståles bok først, ta dere heller gjennom forfatterskapet til en av våre viktigste forfattere. For Dingstad kan det med å svartmale det hele historien, og det var ikke så gøy å lese, ikke inspirerende heller, men om du skulle lese denne, ta det som en historie bok. For det er virkelig interessant å lese, språklig er det ikke noe å si på, og kjedelig er den heller ikke. Et nytt blikk på historien og en mann som ble lurt og hjernevasket inn i et ettermæle som vi grøsser av. Uansett, takk Ståle for du tok oss med på denne reisen.

«Gutten fra skogen» av Harlan Coben (Cappelen Damm - Terningkast 5)

,Harlan Coben er en av mine største favoritter innen utenlandsk krim, han skuffer aldri. Jeg storkoser meg gang på gang i hans selskap. Dette er bøker som både byr på intense øyeblikk og som jevnt over er svært så rolig. Se for deg et blodtrykk som går opp og ned, eller en pendel som går fram og tilbake, slik er Cobens bøker. «Gutten fra skogen» er en fryd å lese, og det fascinerer hvordan han byr på plott som aldri inneholder et kjedelig øyeblikk. Jeg vil si at hans forfatterskap er som en god vin, den blir bare bedre og bedre med årene. For meg virker det ikke som om Harlan Coben kjeder seg når han skriver, det hadde jeg fort merket, for han er like engasjert i dag som i den første boken. Noe jeg virkelig liker er de finurlige karakterer hans, en skulle nærmest ønske de fantes på ekte. Uansett, han leverer med «Gutten fra skogen» et krimhåndverk i verdensklasse, en sensasjon hver gang å lese krim fra denne mannen. Gleder meg allerede til neste solide krimbok fra Harlan Coben. Lee Child kan bare gå å legge seg, det er Coben som er den regjerende krimkongen i USA spør du meg.,

,Ingemundsen er aktuell med mye forskjellig. Blant annet deler han ut «Sølvkniven». Der blir det forandringer, melder han i en pressemelding.

Neste år er det femte året Sølvkniven deles ut, og fra neste år av vil det bli 5 nominerte i stedet for 3.

- Det gis ut så mye bra krim i Norge. Jeg tror faktisk vi er det landet som gir ut flest krimbøker pr innbygger. Derfor er det kjekt å utvide til 5 nominerte, sier han.

Han velger å kutte ut avstemming i kampen om kniven.

,— Det var et prøveprosjekt og vi så at det ikke var helt optimalt. Men jeg kan ta med at vi også har fått et nytt medlem av juryen, for

Hanne R. Utheim byttes ut med Kjell Magne Gjøsæter, «Bokbloggeren».

Sølvkniven sist gikk til forfatteren Frode Eie Larsen fra Larvik.

Publisert: