TERNINGKAST 5: Den mest autentiske romanen skrevet om amerikansk forbundstid noen sinne. Jeannette Walls dramatiserer med det meste på stell. Filmatisk mellom linjene, poetisk i det store og det hele. Forfatter Walls vrir og vrenger på plottet slik ingen forfattere tidligere har gjort.

Fortellingen griper leseren, og gir bakoversveis både når det kommer til dødsfall, dødsdømte romanser og svik som finnes i handlingen mellom disse to permene. Ikke lest den enda, så anbefaler jeg å nyte denne sjeldent gode romanen på nær 400 sider.

Det historiske bakteppe gjør det verken vanskelig eller lett å følge med i svingene, men dette er en ganske så urovekkende tidsmaskin stilt tilbake til Virginia på 1920-tallet. En skarpere og temperamentsfull penn skal en lete lenge etter, må ha gått varmt når denne historien er formidlet.

Samtidig som den byr på noen få gleder, får en som leser en klump i halsen og tårer til å trille ned kinnet. Det kan lett bli for meget, men langt derifra når det kommer til Walls. Noen spennende elementer legger trykk på karakterenes tilværelse. Du verden, går det an, en av årtusens beste romaner, som tar tak i deg og får deg virkelig til å tenke.

Foto: Cappelen Damm

TERNINGKAST 6: Kort, men høy på kvalitet, det beste fra Nobelprisvinner J. M. Coetzee har skrevet spør du meg. Tidligere bøker fra denne sørafrikanske forfatteren har vært litt i det tyngste laget, men denne har ikke et eneste kjedelig øyeblikk. Denne nær 150 siders godbiten, er et mesterverk av få, den beste sørafrikanske romanen skrevet dette århundre.

«Polakken» er av den lærerike sorten, og tar for seg tema som blant annet alderdom og kjærlighet. Slike bøker som dette finnes det få av, og i noen litterære øyeblikk får en frysninger langt nedover ryggen. Han frir til sine lesere ved å gå i dybden av ting som berører de fleste.

Det ligger ufattelig mye lidenskap i hver en setning, dette er en som kan skrive for de store forsamlinger. Dette er nok det mest forfriskende fra Nobelprisvinneren, og han er ryddig for det meste. Det meste smuldrer opp til fornøyelige øyeblikk, og Coetzee er en skarp kniv i den litterære skuffen. Lett å bli forelsket i denne lystige historien, med mørk undertone. Den som leser Coetzee sine bøker blir rik tankemessig, og en undrer seg over det meste i ettertid.

Den er vakker, og siger inn i deg og du sitter paff igjen etter å la lest boken. Forfatterens måte å skrive på treffer deg som amors piler, du blir rett og slett forelsket i plottet og karakterene, og her er ingenting overlatt til tilfeldighetene, det meste er grundig planlagt.

«Polakken» er også en bråvekker av de sjeldne, og ganske så stimulerende. Med «Polakken» beviser han nok en gang at Coetzee er en av verdens største forfattere, punktum finale.

Foto: Cappelen Damm

TERNINGKAST 5: En av våre, en av nåtidens beste skjønnlitterære forfattere er Eivind Hofstad Evjemo, her får du et troverdig innblikk i moderne landbruk, samtidig som ensomhet er noe som virkelig danner et helhetlig bilde av denne historien.

Når du leser denne blir du dypt berørt, og den rommer så mangt at det er vanskelig å få oversikten. Med «Ingens Herre» fortjener Eivind Hofstad Evjemo en nominasjon til årets Bokhandlerprisen. Få skriver så fremragende og henrivende som Evjemo, det beviste han også i sin forrige roman «Den nye årstiden», bare at her gir han mer enn alt.

Vi snakker her om en uslepen diamant, og den største perlen av en roman skrevet til nå dette tiåret. Historien er fyldig på så ufattelig mange vis, og det er et driv som gleder den leseglade.

Det er spenstig hvordan han på en intellektuell måte tar for seg dyrs og menneskers liv, om å være langt hjemmefra, og om det å søke etter mening i arbeid.

Så er det en ganske mørk skygge hengende over, og du vet ikke hva som skjer på neste side før en blar å begynner å lese, en større nervepirrende roman skal en lete lenge etter.