KULTUR: Denne uken har jeg vært en tur på kino og sett «Kampen om Narvik», en film som har fått fantastisk gode tilbakemeldinger og høye terningkast. Den settes i samme klasse som tidligere filmer om andre verdenskrig i Norge, noe som jeg er sterkt uenig i.

Dette er faktisk en av de dårligste krigsfilmene som er laget i Norge på lenge, på samme nivå som «Kongens Nei».

Noe av det jeg mislikte sterkt med sistnevnte film og misliker sterkt med «Kampen om Narvik» er at filmen deles opp i kapitler, filmskaperne har foretatt seg flere brudd med svart lerret og informativ tekst. Hadde det ikke vært bedre om en filmatiserte det heller. På denne måten får jeg følelsen av at det er en skolefilm jeg ser på.

For første gang stod en norsk krigsfilm ikke i stil til mine forventninger. Når det er sagt var filmeffektene særdeles gode (skikkelig Hollywood) og persongalleriet ganske så troverdig. Det var vondt å se hvordan byen ble lagt i grus, samtidig som det var fascinerende å se hvordan den så autentisk var digitalisert. Sterkest i filmen var å se hvordan kampene utspilt og hvordan befolkningen led.

Men så det som ødelegger alt, handlingen var alt for tynn. Mye av det persongalleriet pratet om hadde lite/ingenting med handlingen å gjøre, men hvordan karakterene klarte å viste følelser på gjør det til en troverdig film på mange måter.

Flere ganger tok jeg fram telefonen for å sjekke hvor lenge det var igjen av filmen.

«Kampen om Narvik» får terningkast 3 av meg, altså en «midt-på-treet» film.

Da jeg kom hjem fra kino, tok jeg fram fem av de beste bøkene som er skrevet om slaget i Narvik, og skal under her anmelde dem for dere. Det er ganske fascinerende å lese de ulike måtene å skrive om kampene, menneskene og stede Narvik på de første månedene inn i krigen. Alt skrevet på hver sin måte. Kanskje det heller blir med boken, enn filmen for deg. Du får mer utav å lese om kampene i Narvik, enn å se filmen, det kan i hvert fall jeg skrive under på.

Foto: Ares forlag - 2021

TERNINGKAST 5: I «Kampen om Narvik 1940» blir en bedre kjent med general Carl Gustav Fleischer. Boken gir et nådeløst innblikk i hvordan Narvik ble en av Norges største slagmarker under andre verdenskrig. Generalen Fleischer var den personen som mobiliserte sine norske styrker i 6. divisjonen. Det var mye takket være han at slaget om Narvik ble Hitlers første nederlag. Dette er historien om en krigshelt, og det er slike historier fra krigen en liker å lese. For sammen med britiske, polske og franske styrker skapte han problemer for nazistene på bakken, i luften og på sjøen.

Foto: Historie & kultur - 2020

TERNINGKAST 6: Knut Flovik Thoresen som er født i Narvik, er en av våre fremste formidlere av historie. «Narvik 1940» handler om den franske Fremmedlegionen sin hjelp, som hadde en avgjørende rolle under slaget om Narvik i 1940. Dette er hele historien om legionen, en kort, men kompakt bok. Det er ganske intens lesning, og du blir kjent med legionen og hva de gjorde i Narvik, men å bli kjent med hver enkelt soldat kan du glemme, for det hadde garantert blitt en tykkere bok. Uansett, her får du det viktigste, skrevet på en ganske så interessant måte, en måte du garantert ikke kommer til å falle fra. Det blir til at du bare må lese mer, og det takket være forfatterens unike måte å skrive på.

Foto: Vega forlag - 2016

TERNINGKAST 5: Dette er boken filmen «Kampen om Narvik» er basert på, og Alf R. Jacobsen skrev også boken bak filmen «Kongens Nei». Filmene kan ikke måles med bøkene, for Jacobsen sin måte å formidle historie på er i en divisjon for seg selv. Han er Norges svar på Antony Beevor. Jeg har lest samtlige bøker til Alf R. Jacobsen, og han skuffer aldri. Dette er krigslitteratur slik det bør formidles, om helter og fiender, om tragedie og glede, om alt mellom himmel og jord i krigens verste øyeblikk. En bok der det ikke er spart på noe eller lagt skjul på noe, en krigshistorie helt utenom det vanlige som svært få kan måles med. Dette er boken du virkelig bør lese.

Foto: Gyldendal forlag - 2018

TERNINGKAST 6: Av alle bøker skrevet om de 62 dagene med kamp i Narvik, er Asbjørn Jaklin sin uten tvil den beste. Her skildres dag for dag, noen dager av norgeshistorien så intense og grufulle at du blir mildt sagt sjokkert. Svært få kan måle seg med Jaklin, han er en enestående formidler av norsk krigshistorie. Det er ingen tvil om at det ligger mye arbeid bak denne. Her får en som leser følge hele historien om Hitlers første nederlag i andre verdenskrig, for tettere på hendelsene, menneskene og Narvik kommer en ikke i bokform.

Foto: Juritzen forlag i 2016

TERNINGKAST 5: Thorstein Thomsen har skrevet en uforglemmelig, sterk og rørende roman om en kvinnes kjærlighet til en dansk-tysk soldat, i en tid da tyskerne var nordmenn fiender. Den er filmatisk formidlet, og rommer ganske mange tårevåte øyeblikk. Det er til tider vondt å lese, en lever seg lett inn i handlingen og synes fryktelig synd på denne dama som forelsker seg og blir «forbuden forelsket». Jeg fikk en klump i halsen da jeg leste hvordan hovedperson Anne. «Frøken Narvik» er en velskrevet krigsroman, en feelgoodroman og en kjærlighetsfortelling med det lille ekstra. Den formidler sorger og gleder, heldigvis tar den ikke for seg det verste som skjedde med de som forelsket seg i tyskerne, for her er det mer kjærlighet under krigen som står i fokus. Denne bør leses.