BOKANMELDELSE:

Mine siste anmeldelser for året er Rune Bjerga sin «Klassens klovn» og Jan Magne Arntsen sin «Krigens vinnere, fredens tapere - kommunistiske motstandsfolk i krigens skygge». Førstnevnte fikk meg til å hyle av latter og sistnevnte fikk meg til å tørke på tårer av medfølelse. Bjerga med sin fjerde bok overrasker med sin litterære kvalitet, og Arntsen med sin tredje utgivelse imponerer med sin historiske innsikt. Begge biografisk, bare at Arntsen skriver om kommunistenes skjebne etter andre verdenskrig og Bjerga skriver om sine barndomsår som klassens desidert største klovn. Jeg storkoste meg med begge utgivelsene og skulle ønske de bare var mye lengre.,

En av de bedre lokale krigsbøkene jeg har lest det siste tiåret. Dette er den etterlengtede oppfølgeren til «En fortiet historie - Tjemsland-gruppa og kommunistisk motstand i Stavanger 1940-1945» som kom i 2018. Etter 3 lange år, er han her med boken som tar for seg de alvorlige konsekvenser for mennesker som deltok i kampen mot den tyske okkupasjonsmakten 1940 - 1945. Dette var gripende, alvorlig og ganske så spennende lesning. Arntsen kan så mangt om andre verdenskrig og kommunismen i Rogaland, og går så detaljert i dybden at det er både fascinerende og fengslende lesning. Det er en fryd og ikke minst veldig kjekt å se på det fyldige bildemateriale. Jeg gleder meg alt til neste bok, for er det noe Arntsen kan så er det lokal historie. I tillegg flyter språket så forbausende godt at det er en lettlest godbit. Historien er fabelaktig formidlet mellom disse to permene. Når du først har startet å lese er det tilnærmet umulig å legge den fra seg.

Jeg har alltid ledd av Rune Bjergas enkle og finurlige humor. Hans humoristiske utvikling har resultert i at bøkene også har blitt bedre. Tror det var smart at Bjerga ga ut «Klassens klovn» på ett annet forlag. For alt er mye bedre med denne, sammenliknet med hans utgivelser på Dreyer bok. Skjelden jeg ler så godt av en bok, som med denne. Dette er 196 sider med fornøyelig lesning. Bjerga har mange gode poeng og imponerer gang på gang, spesielt likte jeg historien om da Bjerga livredd møtte Gjert Ingebrigtsen på banketten til Idrettsgallaen i 2019 og den spesielle og ganske alvorlige historien om hva som skjedde når en av Bent Høie-parodiene mine ble forsøkt sensurert fra en maktperson fra øverste hold i landet vårt. Jeg håper det kommer flere bøker fra Rune Bjerga, han er jo tross alt Rogalands beste komiker i nyere tid.