I disse dager tar Vebjørn fatt på nye utfordringer som skuespiller

Vebjørn Enger går fra kinolerretet til teaterscenen.
  • Simen Ingemundsen
Publisert: Publisert:
Les også

Lest denne?: — Jeg skal spille motstandsmannen Peter Deinboll

KULTUR: — Det er ingen hemmelighet at jeg er mer komfortabel med filmformatet, sier Vebjørn Enger, som i disse dager er igang med intens øving på Ørkedalsspelet, som har urpremiere fredag 1. september.

Han er kjent for en rekke bærende roller i filmer og på TV, deriblant «Kompani Orheim», «Askeladden - I Dovregubbens Hall» og «Askeladden - I Soria Moria Slott». Teaterformatet er en helt ny utfordring for den profesjonelle skuespilleren fra Randaberg.

— Da jeg fikk spørsmål om jeg ville spille motstandsmann i Ørkedalsspelet, så takket jeg øyeblikkelig ja. Det passet med min timeplan, og så er det positivt for meg som skuespiller å prøve meg på en scene foran folk. En kan ikke som skuespiller alltid belage seg på å få filmroller, vi er nødt til å ta det vi får.

Enger i kostyme

Totalt er det 30 som jobber med spelet, og de har til nå hatt danseøvelser, sunget i kor, og gjort det som kalles ensemble; mange på scene samtidig, som er en viktig faktor i oppsetningen.

— I kveld skal jeg være mer i rollen min, som motstandsmann Peter Deinboll. Jeg kan ikke si så mye enda, men det jeg kan fortelle er at jeg i dag skal øve på scener som har med planlegging av aksjoner mot tyskerne å gjøre, forteller Enger, som først og fremst fokuserer på å skape en versjon av seg selv som motstandsmann.

— Jeg tenker mens jeg er i rollen som Deinboll, hva ville jeg ha gjort om jeg var i motstandsmann, legger han til.

Plakaten til spelet.

I Orkanger var det mange aksjoner mot tyskerne under andre verdenskrig, men også de allierte la press på orkdalingene. De allierte planla å teppebombe stedet, og for å slippe at dalen ble ødelagt, utførte personer i motstandsbevegelsen flere oppdrag. Spesielt ble det utført motstand mot Orkla Gruber som hadde kobber og svovel, som var viktig for det tyske krigsmaskineriet.

— I sommer var jeg i Sachsenhausen for å få en større forståelse av krigen, det var en sterk opplevelse, forteller Enger, og avslutter.

— Om teaterformatet er noe for meg blir spennende å se, så langt kan jeg si såpass at jeg trives med den fine gjengen, og med denne oppsetningen.

Publisert: