Alekan Nyland har nylig gitt ut en bildebok for barn.

- Det er veldig spennende. Jeg bor her og er glad for at de valgte å ta med min bok, sier Alekan Nyland.,

Han er fra Tyrkia og har bodd på Grødem siden 2017.

- Jeg jobbet som journalist i hjemlandet mitt og skrev noen artikler om kurdere. Det er ikke lov, så jeg måtte flytte hit for å unngå å havne i fengsel, forklarer Nyland.

Etter at han kom til Norge har han arbeidet som både tolk og journalist, og er nå godt i gang med barnehagelærerstudier ved Universitetet i Stavanger.

- Jeg synes verdens beste yrke, er å arbeide i barnehage. Jeg gleder meg til jeg er ferdig utdannet, men jeg har ikke bare lyst til å bare arbeide i barnehage. Jeg har også lyst til å skrive bøker.

https://randaberg24.wpengine.com/2021/02/23/biblioteket-bedre-enn-ventet-i-koronaaret-2020/

Så et hull i markedet

Det var i sommer han fikk ideen om å lage en barnebok.

- Jeg jobber som tolk for kurdisk, kurmanji, sorani og tyrkisk og har hatt flere oppdrag i barnehager og på grunnskoler.

- Jeg har gitt beskjed til foreldrene om at det er viktig at barna også leser bøker på eget morsmål. Det handler om å ivareta deres identitet og det er viktig.

Da fikk han til svar at det ikke fantes bøker på kurdisk i Norge. Nyland bestemte seg da for å skrive «Alfebeya kurdi» som er en bildebok om alfabetet på både norsk og kurdisk.

- Det var en veldig komplisert prosess. Det har ikke noe fastlagt standardspråk og har mange ulike dialekter, så det var utfordrende å lage den.

https://randaberg24.wpengine.com/2021/02/20/frisk-fredagslunsj-pa-folkebiblioteket/

Holdt på i tre måneder

Det tok han tre måneder å skrive den og Giutbok sa ja til å gi den ut. For noen uker siden kunne han holde den i hånden for aller første gang.

- Jeg var kjempeglad. Jeg har fått mange gode tilbakemeldinger fra kurdere i Norge, Tyrkia og Irak. Jeg har også blitt intervjuet på kurdisk TV «Rudaw» i Irak og de vil gjerne utgi boken min på tre ulike språk.

Nå er han godt i gang med å skrive sin andre bok. Den skal handle om integrering og hans opplevelse av det. Nyland er usikker på når denne kommer ut.

- Jeg har lyst til å konsentrere meg om å få ferdig bachelorgraden min først. Jeg er halvveis nå, men det kommer flere bøker etter hvert.

https://randaberg24.wpengine.com/2021/02/14/simen-anbefaler-boker/