I morgen starter utdelingen av årets «Hele Rogaland leser»-bok

Tegneren Per Dybvig (til venstre) og forfatter Bjørn Rørvik.
  • Simen Ingemundsen
Publisert: Publisert:

KULTUR: I morgen starter årets utdelingen av «Hele Rogaland leser»-bok, et antall på 30.000 av bildeboken «Vaffelfisken» skal finne nye eiere. Boken er skrevet av Bjørn Rørvik og Per Dybvig, og senere i høst, torsdag 23. november gjester Bjørn F. Rørvik Randaberg folkebibliotek.

Boken «Vaffelfisken» er den 16. boken som deles ut under prosjektet «Hele Rogaland leser». Et litterært prosjekt som startet med «Kaninbyen» av Arild Rein i 2008. Alle Rogaland sine folkebibliotek deler ut denne absurde og humoristiske boken.

Bokomslaget til årets «Hele Rogaland leser»-bok.

Den handler om Reven og Grisungen som skal fiske seg en vaffelfisk, en type fisk som består av pur vaffel og er V. G. M. S. – Veldig God Med Syltetøy. På turen tar de med seg fiskestang med spagetti bolognese som agn og selvsagt mange sorter syltetøy i påvente av den velsmakende fangsten.

I år prioriterer de barneboklitteraturen, og håper å vekke leselysten hos de små. Denne satsningen ble bestemt av regional-, kultur- og næringsutvalget i Rogaland fylkeskommune for et år siden.

— Barne- og ungdomslitteraturen er egne kunstfelt som er rike på gode forfattere og spennende litterære opplevelser. Dette blir en viktig del av Hele Rogaland leser framover, sier prosjektleder Stig Beite Løken.

«Mamma er trygda» av Mimir Kristjánsson var fjorårets «Hele Rogaland leser»-bok.

LO Rogaland støtter årets prosjekt økonomisk og har en vært en viktig samarbeidspartner helt siden prosjektets oppstart. Det er siden prosjektet delt ut over en halv million bøker. Rogaland fylkeskommune har ansvar for prosjektet og dekker bokinnkjøpet.

— Barns leseferdigheter er viktig for skole- og livsmestring, samt framtidig samfunnsdeltakelse. Arbeiderbevegelsen har lang tradisjon for å fremme leseferdigheter. Dette er viktig for oss i LO, sier Eirin Kristin Sund, regionleder i LO Rogaland.

Målet med prosjektet er å gi befolkningen i Rogaland en felles leseopplevelse og øke interessen for litteratur. Prosjektet begynte som «Hele byen leser» i Stavanger i kulturhovedstadsåret, og ble i 2010 utvidet til å gjelde hele fylket.

Publisert: