Forfatter Stranger møter kultursjef Jaarvik til dialog i bibliotekskjelleren

Simon Stranger har et rikt forfatterskap bak seg og er en etablert norsk romanforfatter. I 2018 ga han ut den historiske romanen «Leksikon om lys og mørke», og lørdag 30. oktober kommer han til bygda

Simon Stranger, Tiden Norsk Forlag. |
  • Simen Ingemundsen
Publisert: Publisert:
Denne artikkelen er over to år gammel

KULTUR: 

Simon Stranger står bak en rekke barne-, ungdoms- og voksenbøker. I 2006 fikk han Riksmålsforbundets barne- og ungdomsbokpris for

Gjengangeren

og i 2018 ble han tildelt Bokhandlerprisen for

Leksikon om lys og mørke

.,I år er forfatteren aktuell med

304 dager

som alt har høstet god kritikk fra et fulltallig pressekorps. Guri Hjeltnes skriver følgende om boken i VG: «

Simon Stranger er en spennende og modig forfatter. Han gyver i sin nye roman løs på Afghanistan og har med stor innlevelse skildret hva krig kan gjøre med mennesker

» og Leif Gjerstad i BOK365 slår til med følgende: «

304 dager balanserer mellom det faktiske og fiktive på en måte som gjør romanen like leseverdig som relevant

».,— Jeg gleder meg stort til å komme til Randaberg bibliotek. Jeg har ikke vært der før, og skal snakke om den nye romanen "

304 dager

". Håper å treffe mange der, sier Stranger til Randaberg24.,

Forlaget skrive følgende om boken.

I mars 2015 står Afghanistanveteranen Nicholas alene i skogen bak huset, klar til å ta sitt eget liv, da han innser at han er nødt til å varsle sine nærmeste. Han lover moren sin å holde seg i live til jul, som er 304 dager unna.,

 

 Kultursjef Anders Jaarvik.

Det er Randabergs avtroppende kultursjef som har fått det ærefulle oppdraget å bokbade Simon Stranger når han kommer til den grønne landsbyen.

— Jeg gleder meg til å bokbadingen, ikke bare fordi det er en kjekk ting å gjøre som jeg ikke har gjort så ofte, men også fordi Simon Stranger er en svært dyktig forfatter. Jeg møtte han for fem år siden var på Tungenes fyr under Kapittel-festivalen, og fikk da også inntrykk av at han var en hyggelig fyr som var glad i å møte sitt publikum.

Anders Jaarvik har tidligere vært vertskap og introdusert mange forfattere for publikum, men har ikke gjort noe som ligner på bokbading siden han jobbet i Sandnes for mange år siden.

— Den gang leda jeg et paneldebatter med forfattere og regissører i forbindelse med en barne- og ungdomsfilmfestival som vi arrangerte. Det var veldig gøy, så det er jammen på tide å ta opp tråden.

Han har nettopp begynt på 304 dager, og dette er Anders Jaarviks omtale om boken.

Den handler om krigen i Afghanistan hvor mange nordmenn har deltatt. Hva gjør krigen med de unge soldatene, og hvordan får de det etterpå når de kommer hjem? Dette er noe av tematikken som i boken som blir formidlet gjennom to unge soldater. Den ene, norske Nicholas, er en høyst reel person. Forfatteren har jobbet tett med ham gjennom hele skriveprosessen. Gjennom den andre hovedpersonen, afghanske Arman, får vi krigen sett fra den andre siden. Arman er en fiktiv person, men han er satt sammen av mange historier og minner som Stranger har blitt fortalt av eksil-afganere i Norge. 

— Jeg synes at Stranger skriver på en medrivende måte. Han er rett og slett en strålende god forteller og forfatter. Jeg håper det kommer mange på bokbadet!

Biblioteket varsler om begrenset antall billetter og at deg bør forhåndsbestilles via Linticket.

Publisert: