Simen anbefaler bøker

På mandag starter det 1 måneders lange mammut-salget. Nytt i år er at det er utvidet i 2 uker. Da skal flere 100 bok-titler ut, og de aller fleste i innbundet format.Her kommer mine anbefalinger for årets mammut.

  • Per Thime
Publisert: Publisert:
Denne artikkelen er over tre år gammel

BØKER: Geir Svardal - Bruttern: triumfene, intrigene og kampene (Aschehoug forlag)

Endelig er historien om Kåre Ingebrigtsens eventyrlige fotball liv her. Jøje meg for et liv. Boken tar for seg både oppturer og nedturer, den er sterkt skrevet og detaljert fortalt. Det illustrerer ganske godt hvor heftig det er å være trener. Leserne får et innblikk i spillet, både på banen og i kulissene. En mammutfavoritt du bare bør skaffe deg. Passer for de som liker biografier/sportsmemoarer.

Sverre Mørkhagen - Ibsen: det mærkelige mand (Gyldendal forlag)

Henrik Ibsen er en av de fire store og et stort forbilde for meg. Det er skrevet en del biografier om denne litterære profilen, men Sverre Mørkhagen, har skrevet den beste til nå, for jeg har lest de fleste bøkene om Ibsen. Leserne kommer tett inn på et turbulent, ellevilt og spennende liv på speed. Vi får et innblikk i tiden han levde og Ibsens virke. Den vant Riksmålsprisen i 2019 og er en praktfull bok med god størrelse på skrift som gjør den lettlest til tross for at den er nærmere 1000 sider lang. La deg fascinere av et liv på godt og vondt. En mammutfavoritt hos meg. Passer for de som liker biografier/litteraturhistorie.

Thor Gotaas - To kulestøtere fra Finnmark (Kagge forlag)

Dette er en fengslende, artig, alvorlig og uimotståelig biografi om Harald Lorentzen og Bjørn Bang Andersen. Om to kulestøtere fra Finnmark, som opplevde stor mestring. Det er aldri kjedelig å lese biografier ført med penn av Thor Gotaas. Han er vår fremste idrettsbiografer, og gjør en fabelaktig jobb med å formidle kjedelig fakta på en fengende måte. Gang på gang imponerer han, og du vet hva du får servert mellom to permer når det kommer til Gotaas. Jeg lo til jeg gren, kjente svettedråpene renne og ble ganske kokt i hode av irritasjon gjennom denne boken. En mammutfavoritt du virkelig bør skaffe deg. Passer for de som liker biografier/sportsmemoarer.

Inger Merete Hobbelstad - Årene med Elizabeth (Kagge forlag)

Den er kritikerrost, og faktisk en av mine favoritt biografier gjennom tidene, litt flaut å si, men men. For endelig er historien om britenes dronning Elizabeth her, men den handler ikke bare om henne, også verdenshistorien slik den var. Den er full av uforglemmelig kunnskap, og det setter deg i husken, for det er skrevet på en så forbilledlig måte. Det er sjelden kongelige litteratur fenger meg, men denne gjorde det. Dette er virkelig en biografi som bør leses. Et godt mammuttips fra meg.

Otto Ulseth - Åge og Sambandet: en åpenhjertig Åge (Aschehoug forlag)

Åge Aleksandersen forteller om et musikalsk liv fult med oppturer og nedturer. Jeg har siden jeg var liten vært stor fan av Åge og Sambandet. Derfor falt det meg naturlig å lese denne, og mellom hvert kapittel hørte jeg på vinyl av låtene deres. Det var en herlig følelse, som kan anbefales. Da vil boken vare lenge og du vil nyte hver tone. Gjennom en åpenhjertig Åge tas leserne med på en turbulent reise, du sjelden har lest maken til. Vi får også et varmt innblikk i artistens hverdag, som bærer preg av døgndrift. Ja, den viser at det ikke bare er «bare» å være stor og ettertraktet norsk artist. Kan virkelig anbefale denne biografien blant mammutbøkene.

Egil Aslak Aursand Hagerup - I tilfelle dommedag: enkel beredskap for vanlige folk (Kagge forlag)

Boken du bør vurdere å skaffe deg i disse koronatider, trenger ikke å si mer. Denne bør du ta en titt på. Et must, med andre ord. Med denne er bitte litt mer klar for om krisen blir større eller om det dukker opp en ny krise, for her lærer du hvordan du kan håndtere de fleste situasjon uten å få stempel som paranoid. Den er svært lettlest og enkelt å forstå. I tillegg inneholder den noen humoristiske elementer, som tas imot med stor takk, når nøden og elendigheten inntreffer oss. Så skaff deg denne på mammutsalget.

Yousef Hadaoui - Pappa elsker Fleksnes (Aschehoug forlag) 

Jeg har aldri ledd så mye som da jeg leste Yousef sin biografi. Jeg lå på gulvet og fikk såpass mye krampe når jeg lo, ja det var en herlig følelse. Derfor er jeg ganske sikker på at denne får deg i godt humør. Du behøver ikke engang å trimme smilemusklene, for det går av seg selv. For aldri før har sidene gått så fort i en biografi, skulle bare ønske den var lengre eller at flere ting var mer utfyllende. Vi kjenner han fra NRKs svart humor serie, men her får du et større innblikk i mannen bak humorserien, for hvem er han egentlig. Den er alvorlig, lettsindig, unik og lettlest, ja kanskje en av de beste biografiene jeg har lest, for den noe for seg, virkelig. Jeg anbefaler den på det høyeste, for skal du lese en biografi blant mammutbøkene, ja da bør denne skaffes.

Publisert: