FLÅTT: Flott er det ikke, for det kan nemlig være et problem å få på seg flått, dette krypet som er en liten edderkoppaktig midd. Den suger blod av fugl og pattedyr, inkludert mennesker, og den kan i den forbindelse overføre sykdommer.

Som en del av EU-prosjektet NorthTick har senteret utviklet en nettside hvor alle som vil, kan rapportere inn observasjoner av flått i Norge.

Kartet som er laget inneholder selvsagt også Randaberg, men foreløpig er det ikke mange registrerte tilfeller, men noen ganske få - blant annet i området ved Hålandsvatnet.

Data som blir samlet inn, skal på sikt gi verdifull informasjon om den geografiske fordelingen av flått i landet. Kartet kan også si noe om sesongvariasjoner, og det kan gi en indikasjon på hvor i Norge det er høy eller lav risiko for å bli bitt av den lille edderkoppaktige midden.

Det nye kartet ble lansert 30. juno og rundt i landet har rapporteringene vært mange. Skal man registrere en flåttobservasjon, rapporterer man observerte bitt eller kravlende flått på mennesker, hund, katt, vilt og fugl. Man kan også laste opp bilde av flåtten.

Ser du, eller har fått på deg dette krypet, så kan du melde inn ditt funn via denne siden.