Frøvoll gård, Hagen gard og gartneri og Hanasand Gard merker alle en økning i strømutgifter.||Roald Pedersen forteller om lite salg den siste tiden.

STRØM:

Strømprisene øker for hver dag. Torsdag 09. desember lå spotprisen på 165,94 øre/kWh på Vestlandet. De rekordhøye strømprisene merkes for flere. I den anledningen har Randaberg24 sjekket Frøvoll gård, Hagen gard og gartneri og salatprodusent Hanasand på Leikvoll for å høre om utgiftene deres.,

For Torleif Todnem ved Frøvoll gård har strømprisen doblet seg. Foto: FOTO: Per Thime

Forbruket er ikke høyere, men energibruken er desto høyere. I snitt bruker Frøvoll gård 1,16 øre/kWh pluss avgifter. På Torleif Todnem sin gård er det ikke vinter produksjon, så det eneste som Frøvoll gård har utgifter på er et kjølelager. Todnem kan fortelle at de har gått fra 8 til 10 tusen, til 16 til 20 tusen i strømutgifter, sammenliknet med samme tid i fjor.

Roald Pedersen ved Hagen gard og gartneri har opplevd en økning, men på grunn av at de fyrer enda med olje og ved, rammer ikke strømprisene Pedersen så mye. Foto: FOTO: Simen Ingemundsen

For Roald Pedersen har prisøkningen innen strøm mindre betydelig, for Hagen gard og gartneri fyrer enda med olje og ved. Pedersen betaler 13 tusen i uken i strøm, men har satt i stand flere tiltak for å holde nede utgiftene, som blant annet en skillevegg. Eneste plassen Hagen gard og gartneri bruker strøm er i plantekuvøsen som er ett nødhjelpssted for planter som trenger ekstra overvåkning.

— Når utgiftene går opp, så går handelen ned. Enklere blir det ikke, sier Roald Pedersen.

Hos Einar M. Hanasand merker de rekordhøye strømprisene. Foto: FOTO: Per Thime

På Leikvoll, hos Einar M. Hanasand merker men noe, men ikke dramatisk.

— Vi er ikke av de gartneriene som bruker mest strøm i og med at vi ikke har noen produksjon i veksthusene nå. Det går selvfølgelig noe strøm til drift av pakkeri og kjøler, men regner ikke med at dette får noen store konsekvenser for driften gjennom vinteren, sier Trond Skjældal til Randaberg24.

Han legger til at de vil følge nøye med på prisene da det vil kunne ha noe å si for når de starter produksjon av småplanter og hvordan firmaet planlegger oppavl av disse.