Yasin og Simen blåser i verdens største fotballturnering, Norway Cup

Lørdag starter Norway Cup og dommertalentene Simen og Yasin er klar.

Yasin Ayahmadi og Simen Fjetland er klar for Norway Cup, verdens største fotballturnering for ungdom.
  • Per Thime
Publisert: Publisert:

FOTBALL: Både Simen Fjetland og Yasin Ayahmadi regnes som meget lovende talenter innen fotballdømming. Den kommende uka skal de blåse i fløyta, for da er det start på Norway Cup, verdens største fotballturnering for ungdom.

– Vi gleder oss veldig mye til å være med også dette året. I fjor var det mest kamper hvor barn var involvert, men denne sommeren i turneringen skal vi dømme folk på våre egen alder og kanskje opp til 19 år, sier de to.

De to 17-åringene hat det siste halvannet året satset godt som fotballdommere. Begge har talent for dette og er også med i det som heter Nordcore - et utdanningsprogram for unge dommere. Utdanningen, eller skolen består av seks ulike trinn. Målet er å følge de unge helt opp til toppen, eller så langt de kommer.

– For oss er dette kjempespennende. Vi to, sammen med Tomine Espedal Strand fra Høle utgjør i Norway Cuo et dommerteam. Sammen med tre andre dommere fra Hordaland skal vi sammen drive på, dømme kamper, gå på linja som assistentdommer og lære mye utover turneringen, sier de to guttene.

De siste forberedelse tok de to lokale dommerne i Randaberg Arena i formiddag.
Simen og Yasin avbildet under fjorårets Norway Cup.

Årets utgave av Norway Cup blir tidenes største. Over 30.000 barn og unge er påmeldt til fotball- og håndballturnering på Ekebergsletta. Håndball er forresten med på programmet for første gang siden 1979. I alt 2350 lag har meldt seg på til turneringen, og i alt skal over 30.000 barn og unge delta på fotball og håndball.

Når de er på plass i Oslo og turneringen starter så har arrangøren Bækkelaget Sportsklubb et sterkt fokus på dommerne. Opp gjennom årene har det nemlig vært en del episoder man skulle vært foruten Episoder hvor dommere har hatt særdeles tøffe kamper.

– Dette året er det egne kampverter på de fleste kampene. Vi som dommere eller assistentdommere skal hver dag delta på tre kamper hver. Vi forbereder oss godt, men som dommere vet vi jo aldri hva som venter når kampen blåses i gang. Ofte er det et sterkt engasjement fra spillere og ledere, men vi har kortene i lomma og vi skal ikke være redde for å gripe inn, fortsetter de.

Yasin Ayahmadi og Simen Fjetland  skal være dommere i tre kamper hver dag i Norway Cup.

Når de to skal i aksjon de neste dagene har arrangøren også kommet opp med noe nytt.

– Dommerne skal i etterkant av hver kamp rangere lagenes oppførsel fra 1-5. Vi vet at det er en del dommere som har slitt og som har følt seg uthengt etter kamper, men for oss er det viktig å være påskrudde fra start i alle kamper. Raske avgjørelser skal tas - for her kan vi ikke vente og nøle og blåse etter fem sekunders ventetid. Gjør vi det bra så håper vi å dømme finale i turneringen.

Når det ikke er Norway Cup så dømmer begge to G19-serien her i fylket. I tillegg er begge assistentdommere som høyt oppe som i 3. divisjon.

– Det er klart noen av de voksne spillerne slenger med leppa mot oss når vi er i 3. divisjon, men vi synes dette er veldig spennende å være med på. Gjør vi feil, da tar vi det til oss og legger oss flate. Fotballspillere er heller ikke feilfrie, som med oss dommere som løper rundt med fløyta.

Ennå vet de ikke hvilke kamper de skal dømme, oppsettet får de kvelden før kampene.

– Når vi ankommer Oslo skal vi komme opp oss til Ekebergsletta. Der venter det overnatting på en skole sammen med de andre dommerne. I fjor var det kjekt å være sammen med dem og vi regner med det blir like bra dette året.

– Men, blir det tid til noe annet enn å dømme kamper mens dere er i Oslo?

– Det blir mye fotball, hvile mellom kampene, spising - men vi har fri om kveldene så kanskje vi får tid til en avstikker til Oslo sentrum, for der er det mye folk og en flott by om sommeren.

Publisert: