JULEDRØSEN: Jo da, det blir helt sikkert jul uten Juledrøs på Randaberg24, men vi synes det er koselig å høre litt om folks planer i dagene før jul og hva man gjør julaften, 24. desember.

Dagens gjest bor ikke i kommunen, men jobber som kommunedirektør i Randaberg. Anne Berit Berge Ims er som mange, liker pinnekjøtt – men går heller ikke av veien for skikkelig juletorsk.

Visste du forresten at ikke alle baker disse julekakene? Det finnes en god grunn for at Berge Ims ikke tar dette med seg til huset deres på Ims.

Juletorsk står også på menyen for Anne Berit Berge Ims og hennes familie. Foto: Gorm Kallestad / NTB

1. Hvordan skal du feire julen dette året?

– Vi skal feire julen sammen med svigerfar inne i huset vårt på Ims. Første juledag drar vi til Egersund for å feire julen med hele storfamilien hos mine foreldre. Da blir det uteaktiviteter først hvis været tillater.

2. Hva pleier dere å spise julaften og de andre juledagene – og hvorfor er det slik?

– Julaften er det pinnekjøtt og riskrem med svigerfar. Første juledag blir det juletorsk med sørlandslefser til sammen med storfamilien i Egersund. Hele min oppvekst har jeg hatt torsk på julaften og derfor veldig gledelig at hele slekta ønsker å videreføre dette når vi er samlet alle sammen.

3. Har du og din familie noen tradisjoner dere bare MÅ gjøre julaften?

– Må se tre nøtter til Askepott. I alle fall jentene i familien

4. Når det kommer til julebakst, hvor mange sorter blir det bakt og hva er din favoritt blant disse mange sortene julekaker?

– I år blir det ikke bakt noen julekaker. Det blir ikke spist opp. Derfor satser jeg alt på gjærbakst. Vaniljebollene mine kan bare anbefales.

5. Når du skal handle julegaver – bruker du god tid eller er det inn og ut av butikken, for du vet hva du skal kjøpe?

– Jeg bruker god tid på de jeg skal gi til, men prøver å begrense både tiden og pengene på gavene.

6. Hva synes du er det viktigste eller fineste med julefeiringen?

– Det aller viktigste er å være sammen. Og i år gleder vi oss ekstra mye til at vår yngste datter Dina, som studerer sykepleie i Bergen, skal komme hjem fra Cuba der hun og 11 andre har hatt sykepleiepraksis i høst. Hun gleder seg stort til norsk julemat. Og vi gleder oss til å ta imot henne lille julaften på Sola flyplass. Nesten som i julefilmen Love Actually.