MILJØ: Nylig ble det kjent at planene om CO2-fangst i Oslo godkjennes. Det er Hafslund Oslo Celsio som får tillatelse til karbonfangst ved avfallsforbrenningsanlegget på Klemetsrud. Dette opplyser Miljødirektoratet.

Alexander Rügert-Raustein i MDG kan fortelle at det alt er satt i gang slike tanker for regionen.

— Jeg tenker det er lurt å forske videre og prøve dette ut i stor skala slik en gjør med Langskip-prosjektet, Northern Lights og på Klemetsrud. IVAR bør opplagt følge med for være klar til å bli en god nummer to.

MDG-politikeren har samtidig lite tro på at dette blir kostnadssparende med mindre en er villig til å øke prisen på CO2-utslipp/CO2-kvoten månedlig.

Tall viser at Klemetsrud koster 6,8 milliarder for 400.000 tonn/år. Med en antatt levetid på 20 år betyr det kr 820,-/tonn pluss driftskostnader. Langskip alene, selve lagringen trenger 25 milliarder i tilskudd for utbygging og drift for en total kapasitet på ca. 40 millioner tonn CO2, dvs. kr 625/tonn. Så kommer kostnader for fangst og transport (Northern Lights) i tillegg.

— Nylig gikk kvoteprisen over kr 1000,-/tonn, men den må nok opp i over 3000,- før en når et breakevenpoint med CCS, fortsetter Rügert-Raustein.

Han mener at det som skal til er å redusere utslipp fra fossil brensel massivt. Det er nemlig det som øker verdiene av CO2 i atmosfæren.

— Som sagt har CCS enda en lang vei før det blir økonomisk interessant. Jeg vil tro at den reelle kostnaden kommer til å ligge på godt over kr 5000,-/ tonn CO2. Den vil nok gå ned (estimatet tilsier 10 prosent kostnadsreduksjon for dobling av lagringskapasiteten), samtidig vil kvotepriser stige, men en ser jo selv over kr 4000,- i forskjell mellom dagens uventede høye kvotepriser og reell kostnad for CCS. Det er meir enn femdobla pris for CCS vs. kvote.

Rügert-Raustein har ikke tro på et slikt anlegg på kort og mellom sikt, noe som han mener ikke betyr at en skal gi det opp og skrinlegge det.

— Bygge et slikt anlegg kan være lurt på sikt. Det er riktig å være på ballen, følge utviklingen kostnadsmessig og mulighet for tilskudd. For det må uansett ikke bli ei hvilepute. Teknologien endrer ingenting ved at en må endre livsstilen. Vi må fyrst og fremst redusere forbruket massivt for å få søppelmengder og dermed utslepp ned, avslutter Rügert-Raustein.

Direktoratet mener dette vil kutte i utslipp av klimagasser på opptil 400.000 tonn. Til sammenligning slapp Oslo ut én million tonn CO2 i 2021. Rundt 200.000 tonn CO2 er fra forbrenning av fossilt avfall, mens det resterende er fra forbrenning av biogent materiale, som regnes som klimanøytralt.