DART: Tavla er elektrisk, for dette er det som heter E-dart, elektronisk dart altså. Stian Valset driver en del med denne idretten - og nå skal han ta det et steg videre, nemlig til skolene.

– Det er riktig. Vi starter med å bruke to gymtimer i undervisningen for å introdusere 5. klassingene for denne idretten. På den måten får elevene prøvd seg på noe de kanskje ikke har vært med på - og så kan det jo også være at de liker E-dart, så det kan jo bety rekruttering til denne idretten, sier Valset til Randaberg24.

2. mai er første dato for E-dart ved Harestad skole. Foto: Per Thime

E-dart ble introdusert her i landet i 2003, men fortsatt er det kanskje slik at det er vanlig dart som både er mest kjent og som spilles av flest. Dart er funnet opp i England og fra 1800-tallet begynte spillet å bli utbredt på puber i England. Her i landet gikk det noen år, for den første dartklubben i Norge ble stiftet i 1950. Siden har det gått kast i kast, flere og flere spiller - også E-dart.

– Vi skal starte med å gi elevene en innføring i hvordan dette spillet fungerer. Jeg tar med meg den elektroniske tavla, forteller litt om regler for kasting, hvordan man beregner poeng og så videre. Så skal 5. klassingene kaste - og de skal også regne sammen poengene, så her blir det både gym og litt regning, forteller Valset.

Sannsynligvis er det allerede noen av de som skal være med som har kaster, for mange av oss har dart hjemme eller på hytta. Til det siste er det en populær aktivitet.

– Jeg kontaktet skolen og de likte det jeg hadde av forslag. Da blir det slik at i første omgang så blir det to ganger i 5. klasse, men på sikt håper jeg jo at dette er noe som kan kommen på læreplanen i skolen. Det er mange former for gym, og dart er idrett hvor man brukes presisjon og konsentrasjon.

Valset forteller at det er tre områder her i landet som har startet et forbun innen E-dart. Det er her i distriktet, Askim og i Trøndelag.

– På sikt håper vi det blir flere, og et mål er også å få til et skolemesterskap i E-dart. Da kreves det trening og gymtimer er da en fin plass å starte.

– Hva med å starte klubb for unge spillere?

– Det er slike ting vi får ta etter hvert, men det er jo aktuelt hvis interessen skulle tilsi det, men det krever litt mer enn ei dartskive, som lokaler og litt økonomi. Men, det hadde vært kjekt å få til.

Første runde på Harestad skole for 5. klassingene blir 2. mai, som en del av gymtimen på 5. trinn.