HACKING: Fra tid til annen hender det nok at du får mail fra ukjente avsendere (som regel er de skrevet på engelsk), de popper nok enten opp i din innboks eller så tar ditt spamfilter dem.

Randabergbu Oddbjørn Leikvoll våknet i går opp til litt av et mareritt. Hackere hadde nemlig sendt han en mail med følgende tittel; «WARNING! Im hacked you and stolen you information». Da han så prøvde å logge seg inn på sin Facebookprofil og inn på sine mailer hadde hackerne nådeløst tatt over, samt gjort det umulig for Leikvoll å logge seg inn.

— Det var en skremmende opplevelse at noen har tatt over mine epostadresser og min Facebookprofil. I eposten jeg henviser til kom det også et løspengekrav på 600 dollar i Bitcoin. Jeg fikk Altibox til å slette mailen min og endre passord på samtlige mailer jeg kom meg inn på, forteller Leikvoll.

Det sitter langt inne å handle på nett igjen for Leikvoll. Foto: Pixabay

Han ringte så til politiet for å høre om det var noe fare for identitetstyveri, men de hadde lite å bidra med. Leikvoll tok også kontakt med banken for å høre om noen hadde tømt kontoen hans for penger, noe som heldigvis ikke hadde skjedd.

— Jeg pleier ganske ofte å handle ting på nett, der pleier jeg å betale via Klarna, som sies å være trygt. Nå sitter det lagt inne å handle på nett igjen, sier Leikvoll.

Nå skal Oddbjørn Leikvoll verken handle på nett eller ha ny Facebookprofil med det første. Han fikk en støkk i seg, og lærte av det. Leikvoll mener vi er vanvittig sårbare når vi er på nett, både via sosiale medier og når vi handler over nett.

— Jeg tror nok ikke jeg er den eneste som får mail fra hackere, og folk må være på vakt. Nå er i hvert fall mine private- og jobb passord skiftet, jeg har også fått nye epostadresser, og totrinnspålogging er aktivert på samtlige steder jeg må logge meg inn, sier Leikvoll og avslutter.

— Om du enda ikke har aktivert din totrinnspålogging bør du gjøre det nå. Vi må nok bli bedre på å variere tegn, tall, samt store og små bokstaver i passordene våre framover, og folk må heller ikke være naive når de handler på nett. Det som hendte meg kan skje hvem som helst.