KONFERANSE:Onsdag hadde kommunesektorens interesse- og arbeidsgiverorganisasjon (KS) i Norge konferanse på kulturscenen. Deltakerne kom langveisfra og kortveisfra, og ordfører Jarle Bø var meget stolt over å kunne huse den aldersvennlige konferansen i Randabergs storstue.

Spesielt stas synes ordfører Bø det var at Paul Mc Garry og Dave Thorley fra Manchester hadde tatt turen over for å dele sine erfaringer fra deres aldersvennlig samfunn.

Dave Thorley fortalte entusiastisk om temaet. Foto: Simen Ingemundsen

— Jo tidligere en snakker med befolkningen om alderdom jo bedre er det, og det starter med innbyggerne. Dere har muligheter vi ikke har, bruk dem, sa Paul Mc Garry.

Historien til Manchester er lang og går tilbake til 2003 (20-årsjubileum i år), og de nevnte blant annet at de hadde fokus på hver individ, omsorgs- og klinisk intervensjon og at de hadde opprettet en kommisjon for skrøpelige eldre.

— Det er viktig for oss å ha fokus på hver individ, hver familie og uformelt nettverk. I tillegg er det viktig å forebygge og forsinke adgangen til omsorgssystemet.

Paul Mc Garry viste også grundig hvordan de arbeider, og det systematisk; de har brukerstøtte, et eco-system med fokus på sosial bevegelse, de gjør aldring relevant og bygger narrativt. Samtidig hører de på de eldre i prosessen om ulikheter som finnes.

— For oss handler det til syvende å sist om å skape nye bekjentskap, lage sammenkoblinger og om å være spesifikk, avslutter Paul Mc Garry.

Dave Thorley fortalte at de i kommunen i Manchester jobbet på tvers av det offentlige, frivillige og private, og at de sammen sørget for et aldersvennlig samfunn. For som de påpekte flere ganger så er det viktig å starte planleggingen av alderdommen tidligst mulig, dette for å skape et bedre miljø for dem det gjelder.