LESERBREV: Hva ville du ønske deg hvis du fikk vite at du hadde kort tid igjen å leve? Kanskje ville du reise til et sted du alltid har drømt om, møte en person du beundrer, oppleve noe du aldri har gjort før, reise tilbake til slektsgården eller hytten du ikke har kunnet besøke på mange år – eller bare tilbringe den siste tiden sammen med dine aller nærmeste. Uansett hva du ville ønske deg, ville det være noe som kunne gitt deg glede, mening og håp i en vanskelig situasjon.

Ønsketransporten er mer enn bare transport

Dessverre er det mange mennesker som ikke får muligheten til å oppfylle sine siste ønsker, fordi de er for syke eller skadet til å reise, fordi de ikke har råd til det, eller fordi de ikke har noen som kan hjelpe dem. Det er her Ønsketransporten kommer inn i bildet. Ønsketransporten er en ideell organisasjon som tilbyr gratis transport og opplevelser til mennesker med alvorlig sykdom eller skade, og har som mål å oppfylle så mange ønsker som mulig, uavhengig av alder, diagnose eller bosted.

Ønsketransporten ble etablert i Rogaland i 2017, og har nå avdelinger i flere fylker. Organisasjonen drives av frivillige som bruker sin tid, kompetanse og entusiasme til å planlegge og gjennomføre oppdragene. De har egne biler som er spesialtilpasset for å frakte pasienter trygt og komfortabelt, og samarbeider tett med helsevesenet, frivillige organisasjoner, næringslivet og offentlige instanser for å realisere ønskene.

Siden starten har Ønsketransporten oppfylt over 500 ønsker. Noen av ønskene er store og spektakulære, som å fly i helikopter, se nordlyset, eller møte en kjendis. Andre ønsker er små og enkle, som å besøke et barndomshjem, spise en favorittrett, eller få se igjen et kjæledyr. Uansett hva ønsket er, handler det om å skape et minne som varer livet ut, både for pasienten og de pårørende.

Ønsketransporten er mer enn bare transport. Det er en gave til livet. Det er en måte å vise at vi bryr oss om våre medmennesker, at vi verdsetter hverandres drømmer og håp, og at vi vil gjøre det vi kan for å gjøre livet litt bedre for noen som virkelig trenger det. Det er en måte å feire livet på, selv når døden nærmer seg.

Dette er ikke en sak som handler om høyre eller venstre, rød, grønn eller blå

Siden 2017 har Ønsketransporten mottatt økonomisk støtte fra staten over statsbudsjettet. Men i 2023 ble denne støtten kuttet, uten at det ble gitt et reelt alternativ for å sikre fortsatt drift. Dette har ført til at organisasjonen nå står i fare for å måtte nedlegge virksomheten, noe som vil være et stort tap for alle dem som trenger den hjelpen de kan bistå med.

AP-regjeringen har gjort en stor feil ved å kutte støtten til de frivillige organisasjonene i 2023, herunder Ønsketransporten. Det er ikke bare et spørsmål om penger, men om menneskeverd, livskvalitet og livsglede. Ønsketransporten bidrar til å gi mennesker med livsbegrensninger som følge av sykdom eller skade en sjanse til å oppleve noe positivt i en vanskelig tid. Noe som kan ha stor betydning for deres psykiske og fysiske helse, samt for deres pårørende.

Jeg ønsker å komme med en oppfordring til alle partiene i Randaberg finn en snarlig løsning for å støtte Ønsketransporten økonomisk! Dette er ikke en sak som handler om høyre eller venstre, rød, grønn eller blå. Dette er en sak som handler om menneskeverd og medmenneskelighet. Det handler om å gi noen et lyspunkt i en mørk tid. Det handler om å oppfylle noens ønske som kan forandre livet.

Med vennlig hilsen

Anita Egeli, Randaberg - for Grete Kvalheim