SOSIALE MEDIER: Stavanger-psykolog Eline Fahret Born står bak oppropet «16-årsgrense på sosiale medier, som håndheves med aldersverifikasjon», og krever med det 16-års aldersgrense på sosiale medier.

– Vi utsetter barna våre for vår tids største eksperiment, sier Born til Stavanger Aftenblad.

Dette støtter randabergbu Margrete Beksrud 100 prosent, og har nå signert oppropet.

I dag er aldersgrensen på 13 år, og at yngre kan opprette profil med samtykke fra foresatte.

– Endelig en psykolog som tar til ordet for det som for meg virker som det mest naturlige som kan skje. Vi raner våre barn for deres selvbilde og ungdomstid ved å tillate SoMe, sier Margrete Beksrud.

I 2022 var 48 prosent av niåringene på sosiale medier og 97 prosent av norske 13-åringer skriver Stavanger Aftenblad, som var først til å skrive om saken.

Foto: Pixabay/Foundry

Det er oppnevnt et skjermbrukutvalg som skal levere sine anbefalinger til regjeringen i november. Fahret Born håper dette vil lytte til oppropets krav. Et av medlemmene, professor i sosialmedisin Steinar Krokstad, har allerede overfor flere medier signalisert at 16-årsgrense bør vurderes.

– På samfunnsnivå håper jeg denne endringen skjer helst i morgen. Det skylder vi barna våre!, sier Beksrud og avslutter.

– Personlig håper jeg aldersgrensen flyttes før mine egne barn når 13 år. For det er ikke lett å være den som står utenfor, når så mye «sosialt» skjer på Sosiale medier. På samme måte som det aldersgrense på alkohol og røyk, må det være det på SoMe.

Beksrud mener at politikerne sover i timen når de lar være å innføre gode lover også for psykisk helse! Som går som hånd i hanske når det kommer til sosiale medier.

Flere studier viser nemlig at: Angst og depresjon øker markant, livskvaliteten blir dårligere, kroniske sykdommer øker, bruken av smertestillende øker, selvopplevd helse er dårligere og tilfredsheten er synkende.