LYN OG TORDEN: Det er gigantfylket Viken som topper ganske klart. Vestland er på en tydelig andreplass de siste ti årene.

- Det er tradisjonelt størst lyntetthet på Østlandet, mens det er færrest på kysten nord i Nordland, sier Laila Fodnes Sidselrud ved Meteorologisk institutt.

Til og med 19. juli i år hadde det lynt 148 910 ganger i Norge.

Kunne spart millioner hvert år Hvor mange lyn som slår ned i Norge hvert år varierer stort.

- Men at august er høyt på lista over den verste måneden går igjen, år etter år. I fjor skjedde 1 av 4 lynskader i august. Da går det millioner ut til reparasjoner. Mange av disse kunne vært spart med bedre forebygging, sier brannekspert i Frende Forsikring, Øystein Øren.

Øystein Øren, brannekspert, Frende Forsikring.

20 prosent gjør ingenting Tall fra Frendeundersøkelsen som Norstat har gjennomført viser nemlig at bare 3 av 10 nordmenn beskytter tingene sine når det lyner. Det er fortsatt trikset med å trekke ut støpselet som fungerer best når det smeller.

- Det er for dårlig at så mange ikke tar vare på tingene sine. Trekk ut støpselet når det tordner og bruk heller eksterne ladere eller mobildata den tida du er koblet fra strømmen i veggen, sier Øren.

- Tingene dine varer lenger, du slipper brannskader og forsikringsselskapet ditt sparer penger. Unødvendige utbetalinger kan i verste fall gjøre forsikringene dine dyrere, sier branneksperten i Frende.

Hvis du har installert overspenningsvern kan du slappe av. Da trenger du ikke koble fra noe når lynet slår ned rundt deg.

Denne feilen gjør mange Hvis du lar mobilladeren stå i veggen, men bare kobler fra telefonen din kan du gå på en smell.

- Laderen blir ødelagt hvis lynet slår ned. Derfor må du plugge fra hele laderen også, sier Øren.

I 2022 ble det registrert 182 690 lynnedslag i Norge, viser tall fra Meteorologisk institutt. Det er en nedgang fra året før, da totalen var på 235 786.

Typisk skjer det skader på elektriske anlegg når lynet slår ned i norske hus og hytter. Hvert år fører det til branner.

- Brannskader er den store gjengangeren når det kommer til ødeleggelser etter lyn. Nedslag i ulike elektroniske duppeditter skjer rett som det er. Det ryker mye god mat i søpla hvert år på grunn av skader på kjøleskap og frysere, sier Øren.

Slik hjelper forsikringen ved lynskader Hvis tingene dine blir skadet etter lynnedslag er du dekket gjennom innboforsikringen. Skader på bygning er dekket med en hus- eller hytteforsikring.

- Skadene dekkes under brannforsikringen, som er en obligatorisk del av forsikringen. Hvis fryseboksen din blir ødelagt, erstattes også innholdet, sier Øystein Øren fra Frende Forsikring.

Slik så det ut etter at lynet slo ned i et sikringgskap. Foto: Frende Forsikring. Foto: Frende Forsikring
Foto: Finans Norge