INNSAMLING: Det nærmer seg vårmarken, og i den anledning skal Frikirken nok en gang ha innsamling av rubbel og bit til trengende i Romania.

Det er 21 år siden Frikirken startet med innsamling, og flere hundre tonn brukt er sendt avsted de årene. Laila Tjemsland gleder seg til å stå midt i hjerte av Randaberg, utenfor Forsamlingshuset, og ta imot alt det flotte som leveres.

– All hvitevare av typen komfyr og madrasser er ikke ønskelig, bortsett fra det tar vi imot absolutt alt, sier Laila Tjemsland.

La oss skru tiden tilbake til starten, til 2003, da hadde Frikirken kun en liten lastebil de fylte opp. De første årene hadde Frikirken samarbeid med noen på Jæren som eide et lager. Så i 2009 forsvant muligheten til å lagre ting på Jæren, og Frikirken måtte hoppe uti det selv. De gikk inn i et samarbeid med lastebilsjåfør Mihai Bojin, som siden den gang har kjørt ned flere trailerlass med brukt til Romania.

– Bojin driver et barnehjem i Romania, på en gård han arvet. Så alt som leveres kommer godt med, forteller Tjemsland, som ikke glemmer da barnehjemmet tok fyr i 2020. Frikirken fikk tilsendt film fra Bojin, som arbeider med å bygge opp barnehjemmet igjen.

Tor Torsøy er en av dem som hjelper til når det skal samles inn brukt. Foto: Arkivbilde, Simen Ingemundsen

Frikirken har i årenes løp sendt litt av hvert ned til Romania, alt fra en nedrustet traktor og ploger til varme klær og ytterklær.

– En gang ble vi kontaktet av en skole på Jæren som skulle rives. De lurte på om vi var interessert i vinduer og dører. Vi takket øyeblikkelig «ja». Slike gaver er helt fantastiske, sier Tjemsland, som i 2018 fikk være med til Romania for å se.

– Vi var innom en nedlagt gruvelandsby, og der møtte vi en gammel dame som kom gående med to kosteskaft. Da hun fikk krykker til å gå med, så vi hun smilte øyeblikkelig. Tenk at det vi tar som en selvfølge her i Norge, er så kolossalt stort for dem i Romania. Husker hvordan tårene trengte på etter å ha møtt denne damen.

Tjemsland husker også da de fikk donert sekkevis med bamser, som de i 2018 fikk levere rundt til de mange barna i Romania. Slik gjorde inntrykk for Laila.

– Folk kommer fra ulike steder for å levere til oss, og vi har jo forstått at denne innsamlingen betyr mye for folk i bygda vår.

Fra den gang de samlet inn like utenfor Coop Mega. Foto: Arkivbilde, Simen Ingemundsen

I løpet av 21 år har de måttet flytte seg rundt i Randaberg, de har blant annet stått på baksiden av Coop Mega, på parkeringsplassen til gamle Harestad skole, og nå sist utenfor Forsamlingshuset. De er takknemlig for å få stå så sentralt i Randaberg.

– Der er vi midt i smørøyet.

Noe av det som samles inn går også til Ukraina.

– Det er laget korridorer over til Ukraina, hvor noe av det vi samler inn blir sendt over til det krigsrammede landet. Det er flott å tenke på at vi kan hjelpe flere land med vår innsamling.

Tjemsland ser også fram til det sosiale og ønsker alle som vil slå av en prat velkommen.

– Da kan det være også du får deg en kopp kaffe, avslutter Tjemsland, som gleder seg til å fylle opp nok en trailer med brukt til Romania.