Pensjonister trår til på introbasen

For Astrid Vistnes (t.v.) og Tone Tvedt Nybø falt det som en selvfølge å bidra i krisen. De stortrives begge på introbasen.
  • Simen Ingemundsen
Publisert: Publisert:

FLYKTNINGER: 

På Grødem skole sin introbase er det pr. nå fem flyktninger fra Ukraina, men mer ventes til mottaksskolen i nærmeste fremtid. Det er ingen ukjent sak at skolen har ansatt nye lærere fra høsten av, men før den tid er det pensjonistene Tone Tvedt Nybø og Astrid Vistnes som må trø til i en 50 prosent stilling.,

— Vi tenkte vi måtte hjelpe til, alternative var å huse flyktninger hjemme, men vi falt på dette valget. Så vi tok kontakt med skolen, som ønsket oss øyeblikkelig og det var kjekt å være tilbake på skolen. Vi følte oss veldig velkomne, og så har vi jo savnet å undervise i norsk, sier begge samstemt.

De var villige til å jobbe frivillig, men ble glad da regjeringen bestemte at pensjonister med offentlig avtalefestet pensjon (AFP) kunne jobbe med flyktningstrømmen fra Ukraina på pensjonsvilkår uten å få avkortet pensjonen.

Rektor Per Jarle Marsli skryter av engasjementet til Tone Tvedt Nybø og Astrid Vistnes, samt takker for hjelpen de bidrar med.

— Helst vil vi ta vare på den pensjonen vi har, men det at regjeringen nå har bestemt dette vil gjøre det mye mer attraktivt å tilby sin hjelp, sier Nybø, mens Vistnes nikker seg enig.

Astrid Vistnes har vært leder for introbasen i flere år, og Tvedt jobbet på Introbasen i flere år sammen med Vistnes. Så for dem var det nærmest å komme hjem.

— Det har bare vært gøy. Vi har sunget sanger, laget 17. mai blomster og farget det norske flagget. Det er jo ikke bare Ukrainske flyktninger på denne basen, de kommer også fra Kongo, Syria og Polen. Vi stortrives med dette, avslutter begge i kor.

De begynte som lærere den 7. april og skal holde på helt til sommerferien. De angrer ikke på valget og anbefaler flere å bidra i denne krisen.