Per Bjørn kunne sin historie – publikum kjente seg godt igjen

De hadde gjort klar for 80 personer, men måtte finne det som var av stoler.

Per Bjørn Pedersen fortalte om oppvekst, skole, konfirmasjon, juleforberedelser og mye mer for de fremmøtte.
  • Per Thime
Publisert:

MØTE: Stadig flere får opp både øynene og interessen for den lokale historien i Randaberg. Gårsdagens møte i historielaget var det siste før jul, og var blant annet om jul – og forberedelser på gården der Per Bjørn Pedersen bodde på Viste – der det i dag er gartneri og planteutsalg.

– Vet du, vi hadde 105 personer som kom for å være med, både medlemmer og ikke medlemmer. Dette var veldig kjekt å se, forteller leder i historielaget, Torfinn Goa.

Ved alle møter historielaget arrangerer, så er det også noen som blir invitert til å nettopp prate litt lokal historie. Per Bjørn Pedersen (80) var kveldens inviterte.

– Han ble presentert som «Ein bondegutt frå Viste», og tittelen på kåseriet var «Barndomsminne frå jul og advent på Viste». Han tok for seg mangt og mye, blant annet fortalte han at mora var så glad i dyrene at de alle fikk en ekstra godbit på julaften. Til og med rottefellene ble satt ut av drift under julen, for da skulle alle ha fred, sa mora.

Da ble det også slik. Pedersen tok også for seg det som hadde med høsten, eller det før jul og var også innom konfirmasjoner, skolegangen sin på grendeskolen på Vistnes, den som lå flere kilometer unna hjemmet hans på Viste. Videre var det historier om lærere, de snille og de litt strengere.

Pedersen kunne fortelle med innlevelse – og i salen humret man til tider godt av han historier – for i salen satt det mange på hans alder som nok kjente seg igjen i mye av det som ble fortalt.

Flere bilder – bla til høyre

Før Pedersen entret podiet var det sang og musikk for de fremmøtte. Erle Haaland Vik-Mo som går i tredje klasse på Kongsgård og Tiril Haugstad Ueland, som går i 10. klasse på Grødem skole deltok med sang hver for seg – og sammen med julesangen «Det lyser i stille grender».

– Da var det skikkelig god allsang i sangen, i hvert fall til og med det fjerde verset, humrer Goa som var meget godt fornøyd.

Det hele ble avsluttet med kaffe, kaker og selvsagt grøt og basar.

– Drøset gikk godt mens julegrøt fra Vardheim, pepperkaker og kaffe ble fortært. Så var det åresalg med Jarle Goa som primus motor. Mange flotte gevinster, blant annet tre juletre, gikk raskt unna til fornøyde vinnere. Møtet sluttet som vanlig med at alle reiste seg og sang Deilig er jorden. En flott og verdig avslutning på et veldig vellykket møte, sier Goa.

Flere bilder – bla til høyre

Publisert: