JULEGAVER: 48 prosent av deltakerne i undersøkelse om «kjøp av brukte varer som julegave» sier at de kunne tenkt seg det.

Det er Forbrukertilsynet som står bak undersøkelsen. 41 prosent svarte at de kunne tenke seg å gi bort brukte julegaver, mens 68 prosent sier de gjerne finner brukte julegaver under treet sitt.

— Nå som mange sliter med økte utgifter, kan et par brukte julegaver spille godt på lag med økonomien din, sier Inger Lise Blyverket, direktør i Forbrukerrådet.

Dorrith Harestad Røger handler en god del brukt. For henne er gjenbruk en god måte å motvirke sløseriet på, og er stolt over å ha unger som er bevisst på hvor viktig gjenbruk er for kloden vår. Hun både leverer og handler en god del på NMS gjenbruk i løpet av året og anbefaler flere å gjøre det samme. Foto: Simen Ingemundsen

På Randaberg er julehandelen allerede kommet godt i gang. Ved NMS Gjenbruk i Sentrumsparken er det åpent og folk er stadig innom butikken som har brukte varer som spesialitet. De ansatte der regner med å selge for tre ganger mer enn tidligere år, og mye av grunnen til det er at butikken er tre ganger større, og har betraktelig større utvalgt.

Nytt med butikken er at de har bøker, planter, klær og møbler, noe som de ikke hadde i det gamle lokalet sitt.

Randaberg24 la turen innom i formiddag for å sjekke om de har noen oppfatning om det å kjøpe brukt og gi dem videre som for eksempel julegaver.

— Vi har rundt 100 kunder daglig innom, som kjøper alt fra planter til bøker, og det som går mest nå til jul er klær, sier Anne Honorat som har jobbet i bruktbutikken i 1,5 år. For gjengen der er det Jesus Kristus som er den største gaven, og i denne julehøytiden prøver de å lage butikken mest mulig julete.

— Vi her på NMS merker at aksepten for å handle julegaver brukt er blitt større de siste årene, og det hender stadig vi pakker inn ting folk handler som julegave. At folk handler brukt er en vei i riktig retning, og det er kjekt å se at de yngre er mer interessert i brukte ting, legger Honorat til.

Berit Auestad Bjørge har også vært ansatt en god stund i NMS sin bruktbutikk, og for henne betyr en god bok mer enn noe annet. Hun merker at det går mye bøker nå til jul, og er glad for å kunne tilby godt lesestoff til kundene.

— Alle bør komme hit å se på utvalget vårt før de kjøper nytt. Jeg tror at de kan finne mye verdifullt her hos oss, avslutter Honorat og Bjørge samstemt. De ser begge fram til en travel desember måned, og merker at julehandelen alt har startet.