VELFORENINGER: I Randaberg kommune er det om lag 50 registrerte velforeninger, men det er plass til enda flere.

Heidi Høyland Tjelta har ansvar for kommunens velforeninger, og har sett igjennom listen, enda er det en del av de registrerte velforeningene som ikke har oppdatert e-posten sin.

— Jeg vil oppfordre de som driver velforeningene i kommunen om å oppdatere informasjonen, det er bare et fåtall som er oppdatert for 2023, sier Heidi Høyland Tjelta.

Hvert år betaler kommunen i underkant av 40.000 kroner i kontigent gjennom Vellenes Fellesorganisasjon, som har som mål om å styrke det frivillige initiativet som velforeningene har. En fellesorganisasjon for velforeninger, grendelag og andre foreninger for næromårdet, og eventuelt samarbeidsorgan på kommunenivå.

Kontigenten som Randaberg kommune betaler er godt anvendte penger, i og med at det hadde kostet betraktelig mer tid og penger å drifte velforeningenes grøntareal.

— Vi er ikke så mange på kommunens parkavdeling, så derfor er det frivillige arbeidet velforeningen gjør gull verdt for oss i kommunen. Selv om hver enkelt velforening har ansvaret for deres grøntareal, hjelper vi med å fylle på med sand, vi stiller med tilhenger og plass hvor det grønne avfallet kan kastes, og vedlikehold av lekeapparater og gjerder.

Tjelta ser på Vellenes Fellesorganisasjon som et viktig ledd mellom kommunen og velforeningene.

— Det slås et slag for frivilligheten i velforeningene. I løpet av året får jeg en del henvendelser i forbindelse med blant annet dugnad og påfyll av sand. Vi har aldri hørt misnøye blant lederne av velforeningene, det er tydelig de er fornøyd med at vi betaler kontigenten slik de får forsikringer, og den juridiske hjelpen og rådgivingen som trengs, avslutter Tjelta som mer enn gjerne skulle sett kommunekartet farget av velforeninger.