LESERINNLEGG: I Nettavisen kan en lese «Her er Solbergs fem hovedgrunner for å stemme Høyre», og på grunn av dette har Marek Bogucki, avdelingsleder i Fellesforbundet Avdeling 730, samt faglig politisk kandidat for ett av partiene i den rødgrønne alliansen, skrevet leserbrev.

Etter å ha gjennomgått Erna Solbergs fem viktige grunner for å støtte Høyre, begynte jeg å tenke at det er viktig å nøye granske realitetene bak retorikken og vurdere hvordan vanlige mennesker kan påvirkes av konsekvensene

Mens Erna taler om bytterett på velferdstjenester, skattefrys og utvidelse av privat sektor i offentlig tjenestesektor, bør vi spørre oss om dette virkelig er til beste for oss som arbeidsfolk og samfunnet som helhet?

Å tilby bytterett på velferdstjenester kan høres tiltalende ut, men det er verdt å merke seg at det ikke en paraply vi snakker om. Vi prater om tjenester som er essensielle for vår velferd og våre liv. Høyre hevder å stå for kvalitet og valgfrihet i eldreomsorgen, men dette må ikke forveksles med å åpne dørene for en større privatisering. Vi må huske at en velfungerende eldreomsorg ikke bare handler om valgfrihet, men også om likeverdige og trygge tjenester for våre eldre. Å la privat sektor ta over kan føre til fragmenterte tjenester og ulik kvalitet. Vi har sett eksempler på at dette kan føre til profittdrevet tjenesteyting og usikre ansettelsesforhold for de som jobber i sektoren. Er dette virkelig løsningen?

Det er viktig å huske at i diskusjonene om næringsliv og politikk hører vi ofte om næringslivets behov i Høyres valgprogram. Men merk det at vi sjelden hører om arbeidslivet, fagbevegelsen, arbeiderne eller ansettelsesforhold i deres programmer. Høyre fokuserer på å gjøre byene deres attraktive for næringslivet.

I LO mener vi at vi først og fremst må gjøre byene våre attraktive for arbeidere og ansatte, og vi tror at dette i seg selv vil gjøre byene mer attraktive for næringslivet også. Så før vi aksepterer Erna Solbergs grunner for å stemme Høyre, la oss huske på at politikk ikke bare handler om fine ord, men om reelle konsekvenser.

Vi trenger en politikk som ivaretar arbeidsfolk, eldre og sårbare grupper, og som bygger et samfunn basert på solidaritet og rettferdighet.

Fagbevegelsen som ikke blir nevnt så ofte i Høyres uttalelser, utgjør vi likevel en viktig bærebjelke for arbeidsfolk i samfunnet vårt. VI står for solidaritet, rettferdighet og beskyttelse av arbeidernes rettigheter. Men nå ser vi at denne viktige rollen står overfor utfordringer som aldri før. Dette er en tid som krever politiske beslutninger som tør å prioritere de som er mest sårbare på lønnstrinnene, fremfor kun å løfte opp toppene i næringslivet.

Vi i LO støtter ikke Høyre, og det er fordi Høyre ikke støtter arbeidere:

- Høyre ønsker å utvide bruken av midlertidige jobber, økende usikkerhet for arbeidstakerne.

- Høyre vil ikke styrke avtalefestet pensjon (AFP).

- Høyre er enig i å selge ut Norge. Verdifulle selskaper som Statskog, Equinor, Statnett og Statkraft, som hører hjemme i norske hender, blir foreslått solgt til privat kapital i Europa.

- Høyre sier nei til LOs krav om seriøsitet i arbeidslivet.

- Høyre ønsker å kutte i fradraget for fagforeningskontingent. Dette er ikke i tråd med LOs ønsker.

Selvfølgelig kan LO-medlemmer stemme på Høyre, men vi vil sterkt fraråde dem å gjøre det. Jeg vil også stille spørsmålet: Hvor mange LO-medlemmer stiller til valg for Høyre? Vi oppfordrer heller til å stemme på ett av de rødgrønne partiene som er opptatt av å styrke ansattes og arbeideres rettigheter og arbeidsvilkår. La oss sammen bygge et samfunn som løfter hver enkelt arbeider, hvor verdighet og rettferdighet er i sentrum av våre valg.