KULTUR: Torsdag 19. januar arrangerte Randaberg kommune og NOKU Rogaland, der sistnevnte var vertskap, en kulturlunsj for flere innen Rogaland sitt kulturfelt.

En av de som var invitert til å holde foredrag, var tidligere kultursjef i Randaberg kommune, og som nå er prosjektleder for å utforme en langsiktig plan for kulturfeltet i Rogaland, Anders Jaarvik.

— Det var et givende møte, og vi fikk gode innspill til utformingen av den langsiktige planen som skal være gjeldende til 2036, sier Anders Jaarvik og legger til.

— Vår jobb er å legge overordnede mål og strategier for kulturfeltet i Rogaland. Derfor må vi snakke med kulturfeltet og kommunene i hele Rogaland for at det skal bli utformet en god plan.

De oppmøtte ble guidet av Ingunn Moa langs Randaberg sin kunstløype, fra Landsbytreet i Sentrumsparken til kunsten på veggen av Vår Energi Arena Randaberg. Foto: NOKU Rogaland

Jaarvik har tidligere vært innom Sauda, Haugesund, Egersund og Sandnes, besøket i Randaberg var det femte i rekken.

Dette er de innspillene som kom på kryss og tvers av bordet, innspill som ikke bare angår Randaberg, men hele Rogaland.

– Mange er opptatt av at kulturfeltet skal få like gode arenaer som idretten.

– Digitale kulturutrykk er viktigere enn noen gang tidligere.

– Transport til kulturarenaene, ikke alle i Rogaland er like heldige som innbyggerne i Randaberg som har korte avstander til de fleste typer kulturarenaer.

– Hvordan møter kulturfeltet utfordringer knyttet til krigen i Europa, blant annet med høye priser som fører til at flere ikke har råd til å gå på konsert eller sende ungene sine på kulturskolen eller fotballtrening.

– Hvordan kan kulturfeltet tilrettelegge når det blir en større andel eldre i befolkningen.

Foto: NOKU Rogaland

Etter at Anders Jaarvik hadde holdt sitt foredrag, fikk de som hadde møtt opp en orientering og omvisning på Frivillighetens hus, ledet av Morten Kvanvik Rønne.

— Så fikk vi en omvisning rundt omkring i Randaberg. Ingunn Moa hadde laget en flott guidet tur gjennom Randabergs kunstløype av offentlige utsmykninger, avslutter Jaarvik.

Verkene som var en del av kunstløypa til Ingunn Moa var; Landsbytreet (sentrumsparken), MotLys og Lystige Løvetenner (Randaberg Helsesenter), The Alphabet Project (Harestad Skole/Varen Randaberg Kulturscene) og Gras (Vår Energi Arena Randaberg).

— Randaberg har fått mange flotte kunstverk i tilknytning til nye bygg de siste årene. Disse er vi stolte av, og det var kjekt å få vise dem fram til kulturkollegaer i nabokommunene, sier Ingunn Moa.

Norsk kulturforum (NOKU) er interesse- og kompetanseorganisasjonen for kultursektoren i kommuner og fylkeskommuner over hele landet. NOKU Rogaland er et av NOKU sine fylkeslag, og arrangerer blant annet faglige møter (Kulturlunsj) noen ganger i året.