— Glad for at den nye regjeringen har snudd

||Trives: Marianne Ward stortrives i jobben sin og er glad for at regjeringen har snudd.
  • Simen Ingemundsen
Publisert: Publisert:
Denne artikkelen er over ett år gammel

UTDANNING: 

Da Erna Solberg var statsminister ble det innførte krav om faglig fordypning i undervisningsfagene for lærere utdannet før 2014. Utdanningsforbundet har kjempet mot endringen siden første dag. For hadde det ikke vært for at regjeringen til Jonas Gahr Støre nylig snudde hadde bygda fått en rekke ukvalifiserte lærere innen 2025.,

Fornøyd med ny regjering

Da regjeringen kom med nyheten om at lærere utdannet før 2014 slapp kompetansekravene i fagene matematikk, engelsk og norsk ble tillitsvalgt Marianne Ward strålende fornøyd

— Det hadde vært krise om kravene enda bestod. Tenk på hvor mange dyktige lærere vi hadde mistet i Randaberg. Vet det er mange som ikke hadde orket videreutdanning og som resultat av det hadde valgt noen annet å jobbe med, sier lærer Marianne Ward.

 Marianne Ward liker jobben sin som lærer ved Harestad skole og er glad for at Jonas Gahr Støre sin regjeringen har snudd.

Hun ble ferdig utdannet som lærer i 1997 og har kompetanse både innen norsk, engelsk, KRLE og NSM (Natur, samfunn og miljø). Førstnevnte fag videreutdannet Ward seg i to år fram til 2019.

— Det er surrealistisk å tenke på at jeg hadde vært ukvalifisert som lærer innen noen få år. Misforstå meg rett, jeg har ikke mot kunnskap og kompetanse, men det faktum at det ville ha tilbakevirkende kraft kjente jeg ble rimelig urettferdig.

Håper at tilbudet vil bestå

Selv om kravet forsvinner håper hun at valget om videreutdannelse består. For i 2022 er det nemlig satt av 1,7 milliarder kroner til videreutdanning for lærere i Norge.

— Det er viktig for alle at vi lærere konstant holder oss oppdatert innen de fag vi underviser i. Derfor mener jeg at videreutdannelse er en "gullfin" ordning, helt til det blir tvang, da er det ikke like kjekt, avslutter Ward.

Videreutdannelse kan velges gjennom to ordninger. At en får 100 prosent betalt, men at en får 37,5 prosent fri til å studere eller stipendordning der en får ekstra lønn, men må betale for de vikarene som en må ha om en reiser bort på samlinger.

Kunnskapsminister Tonje Brenna fra Arbeiderpartiet sier i en pressemelding fra regjeringen at de ønsker å stanse avskiltingen av erfarne lærere. De ønsker å beholde dem videre i klasserommene. For deres gode kompetanse er viktig for skolen. Samtidig sier hun;

– Vi vil ha en mer praktisk og variert skole slik at elevene lærer mer og trives bedre. Skolene må ha bred fagkompetanse. Da er det er viktig at kommunene kan planlegge videreutdanning ut fra lokale behov, samtidig som vi også anerkjenner kompetansen til de lærerne som har lang undervisningserfaring i fagene sine

Publisert: