Prisveksten det siste året var 0,6 prosentpoeng høyere enn tolvmånedersendringen i mai, som allerede var svært høy. Det viser oversikten som bla lagt fram av SSB i dag.

– I juni var det først og fremst økte priser på drivstoff og matvarer som gjorde at vi fikk en ytterligere heving i tolvmånedersveksten. Matvareprisene økte uvanlig mye, sier seksjonssjef Espen Kristiansen i SSB.

Matvareprisene steg med 5,6 prosent fra juni 2021 til juni 2022. Fra mai til juni i år økte de med 2,0 prosent.

– En så stor økning i matvareprisene fra mai til juni er uvanlig. Vanligvis ser vi de største bevegelsene i matvareprisene i februar og juli, som er tidsvinduene der leverandørene kan justere prisene inn mot matvarekjedene, sier Espen Kristiansen.

Varegruppene som bidro mest til oppgangen i tolvmånedersveksten var blant annet kjøtt, samt brød og kornprodukter. Prisene i disse varegruppene steg med henholdsvis 9,8 og 5,2 prosent sammenlignet med juni i fjor.

Det er også slik at det kunne vært en større økning, for uten strømstøtteordningen ville tolvmånedersendringen for KPI total vært på 8,2 prosent i juni, heter det.