MØTE: Historielaget på Randaberg er aktive og inviterer på torsdag til åpent møte i Grødem kirke.

– Møtet tar utgangspunkt i utvandrerjubileet 2025, og det er historikeren og randabergmannen Gunnar Nerheim som skal innlede om emnet, forteller Torfinn Goa.

I juli 1825 seilte Restaurationen under ledelse av Cleng Peerson ut fra Stavanger med 52 personer om bord. Målet var New York, og denne seilasen regnes som starten på den norske utvandringa til Amerika. I foredraget tar Nerheim spesielt for seg utvandringa fra Rogaland og Randaberg, og de fleste på Randaberg har vel mer eller mindre fjern familie «over there», mener Goa.

Etter Nerheim sitt innlegg blir det som vanlig kaffe og kringle, og det blir og lagt opp til spørsmålrunde og samtale om emnet.

Goa håper på godt fremmøte, for det er en aktiv pensjonist som kommer på besøk til kirken på Grødem.

- Gunnar Nerheim må være en av de fremste ekspertene vi har om migrasjon her i fylket, og han er professor emeritus i moderne historie ved Universitet i Stavanger. Selv om han er pensjonert, så er han fremdeles meget aktiv innen faget sitt. På nyåret vil ei bok om norsk innvanding til Texas bli utgitt på både engelsk og norsk. Nerheim arbeider også med ei bok som har arbeidstittelen Å gjete sauer i Montana. Under arbeidet med denne boka var Nerheim nylig på studietur i Montana sammen med kona, Inger Kari Nerheim.

I foredraget vil Nerheim fortelle om at utvandinga fra Randaberg skjøt fart fra 1880-tallet, men han vil sette søkelyset på både innvandring og utvandring fra Randaberg de siste 150 år.