OPPDRETT: Norsk institutt for naturforskning (NINA) er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet mellom natur og samfunn. Nå har selskapet levert en rapport om om effektene på sjøfugl rundt et nytt akvakulturanlegg ved Alstein i Randaberg kommune.

Først litt fakta: Bremnes Seashore AS har søkt om å etablere et nytt akvakulturanlegg ved Alstein i Håsteinsfjorden, Randaberg kommune. Lokaliteten ligger eksponert til, vest for øyen Alstein, mellom fastlandet og Kvitsøy. Området er klarert for oppdrettsvirksomhet etter plan- og bygningsloven, vedtatt avsatt til formålet i kommuneplanen i 2019. Anlegget er en planlagt del av selskapets utvikling av akvakultur på mer eksponerte lokaliteter nært kysten der gode strømforhold ventes å gi bedre fiskehelse og mindre påvirkning på naturen. De forventer også å kunne teste ut mer hardfør teknologi for produksjon og driftssikkerhet på værharde lokaliteter. Omsøkt anlegg skal også være med på å skape forutsigbar tilgang på råvarer for den lokale slakteri-, pakkeri- og foredlingsvirksomheten.

Anlegg det er søkt om består av 10 ringer med maksimalt tillatt biomasse på 6240 tonn. Det har vært mye omtalt om det planlagte anlegget utenfor Sandestranden/Tungenes.

Statsforvalteren har avslått søknaden om lokalitet for akvakultur ved Alstein og utslippstillatelse på bakgrunn av forurensning fra regulær drift av anlegget og effektene på viktige naturverdier i sjø, samt truede og sårbare arter av sjøfugl, fisk og marine pattedyr.

NINA har altså sett nærmere på det som har med effekten av sjøfugl i et slikt område.

– Det foreligger ikke noe standardisert overvåkingsprogram som inkluderer Alstein eller de nærliggende øyene i området rundt under hekkesesongen, men det har i perioder forekommet tellinger av hekkende sjøfugl både på Alstein samt på de nærmeste øyene i forhold til Alstein som er Heglane og Eime naturreservat, skriver saksbehandlerne Arild Breistøl, Sindre Molværsmyr og Anna Nilsson ved NINAs avdeling i Bergen til Miljødirektoratet.

Alstein er tema i rapporten. Foto: Per Thime

– På selve øya Alstein eksisterer det data for hekkende sjøfugl 1976, 1995, 2001 og fra en flytelling utført av NINA i 2017. I 1976 var antall hekkefugler fåtallige, men 1995 begynte gråmåker og svartbak og etablere seg her. Bestandene av disse artene samt ærfugl har etterpå økt og i 2017 hekket så mange som 44 par gråmåker her. En sjøfuglkoloni i vekst har stor verdi, siden sjøfuglbestandene både nasjonalt og globalt er i fritt fall.

Videre heter det at klimaendringer og endringer i arealbruk utgjør de største truslene mot biomangfold, og akvakulturanleggenes arealbeslag er en av næringens største trusler mot sjøfugl. Forekomsten av hekkende, overvintrende og mytende sjøfugl på og i området rundt Alstein tyder på at området er et viktig funksjonsområde for norske bestander av en rad rødlistearter og norske ansvarsarter, heter det videre i rapporten.

– Vi vil spesielt trekke frem funksjonen området har for mytende og overvintrende ærfugl, en art der bestanden har hatt en kraftig nedgang de siste tiårene. I tillegg er ærfugl en art som er svært sårbar for menneskelige forstyrrelser, både under hekking og myting, og det er dermed spesielt viktig å verne slike områder fra ytterliggere påvirkning. Data innsamlet i vinterfugltellinger og hekketellinger av sjøfugl i SEAPOP støtter konklusjonen i uttalen til Statsforvalteren i Rogaland at dette området har svært stor verdi som funksjonsområde for sjøfugl, heter det videre.

Når man så skal konkludere, heter det:

– Kunnskapsgrunnlaget i forhold til effekter på sjøfugl av etablering og drift av akvakulturanlegg er mangelfullt, men nyere forskning viser store negative effekter av båttrafikk og annen aktivitet forbundet med slike anlegg for sårbare arter. Vår vurdering er at omsøkt akvakulturanlegg ved Alstein vil forringe habitatet betydelig for hekkende så vel som overvintrende og mytende fugl og vil potensielt kunne få store negative effekter på bestandene.

Det blir opp til Miljødirektoratet å avgjøre fiskeoppdrettsanlegg ved Alstein utenfor kyststripa ved Randaberg. Når dette skjer er i det uvisse.