MAT: I dag kunne en lese at regjeringen har satt sammen et utvalg som skal finne ut hvordan en matkastelov skal fungere. I dag møtes de for aller første gang. For i Norge kastes det årlig 450 000 tonn spiselig mat, og regjeringen og matbransjen har lovet å halvere dette svinnet innen 2030. Derfor snakkes det om at en egen matkastelov kan være en mulig løsning.

MDG har foreslått en matkastelov lenge, og programfestet det i det nasjonale arbeidsprogrammet til stortingsvalget i 2021. Alexander Rügert-Raustein mener det er på tide med en slik lov.

Kapittel 1, punkt 12 i deres arbeidsprogram lyder slik: «Redusere matsvinnet i hele verdikjeden med 70 prosent innen 2030, gjennom å innføre matkastelov med tydelige krav og støtte løsninger mot matsvinn.»

— Det som blir spennende å se er i hvilken grad en klarer å finne ordninger som kan hjelpe folk flest til å kaste mindre uten å gå via pris som er en utfordring allerede. Folk kaster rundt 20 prosent av det de kjøper inn, men den desidert største delen av matsvinnet skjer imidlertid i butikk før varene blir solgt og ikke minst før varene kommer inn til butikken, sier Alexander Rügert-Raustein og forsetter.

— Nesten halvparten av salat og en del grønnsaker blir ikke høstet fordi de ikke ser godt nok ut. “Snål frukt” er varer som ikke er helt “A4”, var et spennende konsept som dessverre ikke ble den store suksessen.

I samme kapittel står punkt 13: «Innføre en avgift for varer som kastes fra butikk eller produksjonssted.».

— Det bør kunne gjelde for alle typer varer ikke minst mat, men andre ordninger bør gjerne komme på plass før en bruker avgifter som verktøy. Her blir det spennende hva kommisjonen kommer fram til.

Dette er viktig arbeid med tanken på nasjonal matberedskap som er blitt høyt aktuell igjen nå som krigen i Ukraina pågår.

— Dette inngår i føre-var-tenkingen som fokuserer også sterk på å verne matjorda som ikke fornybar ressurs til matproduksjon. Norge produserer bare 40 prosent av maten sin selv! Da er det uansvarlig å rasere produksjonsgrunnlaget og kaste så mye av produksjonen heller enn å sørge for at det blir spist, avslutter Rügert-Raustein som mener det er flott at lokale butikker redder mat de ikke får solgt. Han mener at det for Randaberg kommune som jordbrukskommune blir viktig å verne om matjorden framover.

Regjeringen skriver i pressemeldingen at det er klima- og miljøminister Espen Barth Eide og landbruks- og matminister Sandra Borch som skal presenterer utvalget som skal utrede tiltak for å nå målet om 50 prosent reduksjon av matsvinnet innen 2030. Utvalget skal blant annet komme med forslag til en matkastelov. Petter Haas Brubakk, administrerende direktør i NHO Mat og Drikke og styreleder i Matvett, skal lede utvalget. Matvett skal ha rollen som sekretariat.