POLITIKK: Til høsten er det kommunevalg, og vi i Randaberg24 skal framover høre med de ulike partiene sine ordførerkandidater i artikkelserien «Hvorfor sa DU ja til å bli ditt partis ordførerkandidat». Neste ut er Miljøpartiet De Grønne sin ordførerkandidat Alexander Rugert-Raustein.

På spørsmålet i selve tittelen på artikkelserien har Alexander Rugert-Raustein følgende å si;

— For ordens skyld er ikke De Grønnes nominasjon gjennomført ennå, men jeg står til disposisjon som ordførarkandidat. Jeg ønsker at Randaberg blir en kommune i balanse og som tar vare på det vi har. Det er viktigere med gode lærere enn med et nytt skolebygg. Vi trenger balanse mellom skole og eldreomsorgen som betyr neste investering er neste trinn for sykehjemmene fordi det blir færre elever men flere eldre. Jeg ønsker balanse mellom folk og bil som betyr at folk får mer plass. Balanse i økonomien som betyr at gjelden må ned slik at penger går til lønninger og ikke til banken. Jeg vil ta vare på de bygninger vi har og styrke vedlikehold heller enn å rive og bygge nytt. Jeg ønsker at vi er stolt over den naturen og den matjorden vi har, og de tjenestene og frivillighetene vi har og tar vare på de.

Noe som for Miljøpartiet De Grønne betyr at tiden for kontinuerlig befolkningsvekst er over fordi flere folk krever flere bosteder, skoler, sykehjem, rett og slett mer plass og flere tjenester som alltid koster matjord og natur en som kommune ikke har råd til å miste og penger kommunen ikke har.

— Det krever at vi stenger en gate eller to, det krever at vi verner all matjord, også den som hittil var tiltenkt utbygging. Vi må ta vare på både fjorden, myra og matjorda. Derfor må vi kreve kompensasjon hvis staten asfalterer matjord for sine veiprosjekter bygda ikke er tjent med med. Til det trengs en uredd politiker som tørr å la være å forsette i den gamle tralten. Stå i den stormen har jeg trent meg opp i gjennom de siste to periodene. Det skal jeg bruke til at Randaberg endelig lever opp til sitt slagord om å være den grønne Landsbyen.

Raustein er glad i politisk brytning, men er samtidig lite glad i valgkamp fordi den degraderer politikk til slagord og en popularitetskonkurranse og forkludrer det langsiktige visjonære arbeidet den skal vere.

— Selvsagt skal jeg være synlig i bygda også under valgkampen slik jeg ellers er.

Han synes det er vanskelig å spå om det hadde vært kommunevalg i dag, dette fordi selv om nasjonale trender opplagt spiller inn så mener han det lokale særpreget er viktig.

— Personer som stiller til valg og den erfaring i politikken de bringer med seg kan være sterk avgjørende på oppslutning. Hadde det vært valg i dag tipper jeg at Høyre ville blir det største parti, men langt i fra stort nok til å styre med bare en partner. Om regjeringspartiene kommer til å slite noe med de andre små og mellomstore partiene er det vanskelig å si noe om, sier Raustein og avslutter.

— Det kommer inn nye krefter som stiller til valg som kan flytte flertallet. Det kan slå både positivt og negativt ut for oss. Grønn politikk blir viktigere for alle og kommer til å vise igjen i programmene, men når det gjelder troverdigheten for å faktisk tørre å gjennomføre stiller De Grønne nok sterkest. Det kan fort åpne for nye konstellasjoner.

Han vet De Grønne i dag ikke er representert i hverken hovedutvalget eller formannskapet, noe han mener er til stor ulempe for grønn politikk i bygda. Målet til partiet er 3 mandater og en oppslutning på 9 prosent.