POLITIKK: Tilliten til politikerne generelt nærmer seg et bunnivå, viser Opinions samfunnsmonitor.

Målingen viser at mer enn sju av ti nordmenn (73 prosent) tror at flere statsråder må gå av fremover på grunn av plagiering i universitetsoppgavene sine.

Kun sju prosent sier nei, mens resten svarer «vet ikke».

Nylig måtte forsknings- og høyere utdanningsminister Sandra Borch (Sp) gå av etter avsløringer om tekstlikheter og mulig plagiat i masteroppgaven hennes. Undersøkelsen er gjennomført i etterkant av dette og samtidig med at Nord universitet vurderer helseminister Ingvild Kjerkols (Ap) masteroppgave.

Flere statsråder har gått av på grunn av saker knyttet til aksjehandel, pendlerboliger, verv gitt til venner og plagiat i masteroppgaver. I tillegg har Bjørnar Moxnes gått av som Rødt-leder etter et brilletyveri.

Nesten sju av ti nordmenn (68 prosent) mener at slike saker i stor grad har påvirket tilliten deres til politikere i Norge generelt.

Dette er en økning på 11 prosentpoeng fra oktober i fjor, da 57 prosent svarte det samme, i en periode preget av aksjehandelen til Sidre Finnes og flere statsrådsavganger.

– De som hevder at politikere har en jobb å gjøre for å gjenreise tilliten, synes absolutt å være inne på noe, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

(©NTB)