NAF slår alarm: Nytt drivstoff kan skade bilen din

NAF slår alarm om skadelig bensin.
  • Per Thime
Publisert: Publisert:

BENSIN: Den nye bensinblandingen E10 inneholder opptil 10 prosent bioetanol og kan være skadelig for eldre biler. Har du gammel bil, bør du sjekke pumpa nøye.

Denne våren har bensinstasjonene begynt å selge den nye blandingen E10. 10-tallet refererer til at drivstoffet inneholder opptil 10 prosent bioetanol, laget av dyre- og planterester, men dette gjelder kun for 95 oktan bensin.

– Utfordringen er biler fra 2010 eller eldre. Har du en eldre bil bør du sjekke med forhandler om bilen tåler E10. Biler som er fra 2001 eller eldre, inkludert veteranbiler, bør ikke bruke E10. Det samme gjelder eldre påhengsmotorer. Veteranbiler og påhengsmotorer må bruke 98 oktan, som fortsatt er E5, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Han gjør oppmerksom på at all bensin etter hvert vil bli E10, som erstatter det som hittil har vært 95 oktan E5. De aller fleste biler fra 2011 eller nyere skal ikke ha noen problemer med det nye drivstoffet.

Har du en gammel bil, er det to ting må være oppmerksom på, fortsetter Sødal: Det ene er at pumpene ikke alltid er godt nok merket og det andre er at mange stasjoner ikke lenger selger 98 oktan.

(©NTB)

Publisert: