— Hvordan kan vi stole 100 prosent på at dere varsler oss ved støy?

||||
  • Simen Ingemundsen
Publisert: Publisert:
Denne artikkelen er over to år gammel

POLITIKK: 

Tirsdag ettermiddag var det duket for informasjonsmøte i kommunestyresalen vedrørende reguleringsplan knyttet til nærings- og havneområdet på Harestad.,

Det handler om utvidelse av Randaberg Industries AS sitt område, og naturligvis var Ove Simonsen eier av virksomheten til stede i salen. På agendaen sto blant annet prosessen, forslag, regulering og støy.

Simonsen og kommunen måtte i slutten av møtet svare på en rekke spørsmål, blant annet rundt støy.

Det var mange bosatt like i nærheten av Randaberg Industries som hadde møtt opp. De hadde en rekke spørsmål knyttet til forurensning, støy og planer.

Simonsen kunne fortelle at de hadde tatt hensyn til støy i utredningen, men i løpet av møtet kom det fram at mye var uklart. Når det kom til forurensning, kunne en av naboene, Thor Askeland fortelle at hans båt ble ødelagt tidligere på grunn av støv fra rust ved en tidligere anledning.

Forurensing var lite utredet, støy på over 48 desibel derimot var hovedsak under møtet.

— Støy handler ikke om desibelmål, men å ødelegge for omgivelsen rundt, sa naboene samstemt.

— Når det gjelder støy har det vært på agendaen siden vi startet virksomheten, men hva er kilden? Vi har installert støymålere og overvåkningskamera. Interessert for å redusere støyen er stor, ikke bare for omgivelsene, men også for de ansatte, skjøt Simonsen inn.

Representant for flere velforeninger rundt industriområdet, Jan Ove Nesvik hadde forberedt seg grundig. Han stilte flere spørsmål om utredelse rundt arbeidet. Han etterspurte et støykart og et ønsket varsel fra Randaberg Industries før arbeidene deres gikk i gang.

— Jeg snakker på vegne av mange. Vi må stole 100 prosent på at dere gjør at dere kan for å begrense støy. Det har vært krangel med dere i 40 år, så det går ut på tillit. Hvordan skal vi stole på at dere varsler oss i framtiden?

Nesvik kunne også fortelle om støvpartikler, støvlag på hus og støvskyer fra industriområdet. Dette er ikke noe kommunen har hatt som punkt i utredningen. Naboene stilte spørsmål rundt hvorfor dette ikke er tatt opp som tema, og kommunen tok dette som tema ved neste utrede. Ove Simonsen skulle finne ekspertise på dette.

Det handler om mellomlagring, luftforurensning og høytrykksspyling i første omgang, men og at naboene er kritisk til støyen ved utfylling. Det er et engangstilfelle som har ødelagt tilliten, med avlasting på nattestid. Ove Simonsen kunne fortelle at de driver først og fremst med avlasting på dagtid, men at de ikke var klar over engangstilfelle som skjedde på kvelden og at det ikke skal skje igjen.

Norconsult var også til stede for å fortelle formålet med å fylle ut, som først og fremst handler om at Randaberg Industries trenger å utvide sin virksomhet.

Publisert: