HÅLANDSVATNET: Det har vært en rekke skriverier om Hålandsvatnet de siste årene, og i fjor kom rapport fra NIBIO og NORCE på bestilling fra Miljødirektoratet, som påpeker det trolig vil ta flere tiår å redusere fosforinnholdet i jorden, slik at Hålandsvatnet kan oppnå god økologisk tilstand igjen.

Det var Stavanger Aftenblad som meldte om dette først.

Resultatene i rapporten ble behandlet på politisk møte i Stavangewr denne uka, i UMU på tirsdag, og da ble flere bemerkninger påpekt. Leif Arne Moi Nilsen (Frp) mener at det bør vurderes å tømme hele innsjøen for vann, for så å fjerne de fosfor-forurensede bunnsedimentene.

— Tilstanden til Hålandsvatnet er en meget alvorlig miljøsak. Jeg sier ikke at det er løsningen å tømme vannet, men at det kan være løsningen, sa Moi Nilsen (Frp).

Foto: Arkivbilde, Per Thime

Etter litt fram og tilbake i møtet ble det foreslått av flertallet at kommunedirektøren måtte sjekke omfang og kostnader forbundet med å tappe ut vannet for å få fjernet forurensingen en gang for alle. Det ble også foreslått at en må undersøke hvilke statlige, fylkeskommunale og private støtteordninger det er mulig å søke om.

— Et av de foreslåtte tiltakene er å legge et sjikt oppå bunnforurensingen. Dette er også en veldig kostbar prosess, som i tillegg må gjentas om noen år. I stedet for å dekke til og håpe det beste, som for meg minner om en slags strutsepolitikk, ønsker jeg en sondering av muligheten for å rydde opp en gang for alle, fortsatte Moi Nilsen.

Etterhvert i møtet vedtok partiene H, Frp, V og Folkets parti at tappe-alternativet skal være en del av saken neste gang den kommer opp i Stavanger. Noe som betyr at uttapping skal utredes, samtidig som andre, mer avklarte tiltak gjennomføres, som å redusere avrenning fra landbruket og sanering av de siste kloakkutslippene til vannet.

Foto: Arkivbilde, Per Thime

Ordfører Jarle Bø (Sp) i Randaberg sier til Aftenbladet at han gjerne vil høre mer om forslaget fra Stavanger.

— Jeg vil ikke svare på om det er klokt. Vi har mange dyktige fagfolk som kan svare på om dette er fornuftig.

Aftenbladet har også i anledning saken spurt seniorforsker Åge Molversmyr ved NORCE, som kjenner tilstanden i Hålandsvatnet svært godt. Han har ikke tro på at uttapping av vann fra innsjøen vil gi noen varig bedring.

— Uttapping av bunnvann vil bare ha mindre effekt, siden det det ikke er til dette vannvolumet det lekker ut mest fosfor. Forbedringen det måtte medføre å tappe ut bunnvannet og erstatte det med oksygenrikt vann, vil kun være midlertidig. Å fjerne sedimenter fra Hålandsvatnet i stor skala vil ha effekt, men det var vel det første alternativet vi la vekk da vi publiserte vår rapport i 2019. Skulle man fjerne 10–15 cm med bunnsedimenter over hele innsjøen, vil det være en enormt kostbar jobb. Det vil også være høyst usikkert hvilke konsekvenser dette ville ha for fiske-, dyre- og plantelivet i og ved Hålandsvatnet.

Det er ganske kostbart og omfattende arbeid i vente. Innsjøen har en vannflate på rundt regnet én kvadratkilometer. Skal man fjerne 10–15 centimeter slam i hele vannet, ender man med hele 100.000- 150.000 kubikkmeter med masse, som både må fjernes og så behandles på en eller annen måte i ettertid. Det tilsvarer anslagsvis 15.000 lastebillass.