LESERINNLEGG: Når det naturlige blir et problem må vi tenke oss om hvem som er problemet egentlig.

Vi leser om Sigrid som har mistet nattesøvnen på grunn av måkene. Det ryddes bort reir så lenge det er lov, det vil si så lenge det ikke ligger egg oppi reirene.

Det er satt opp skilt som varsler mot lav flyvende måker, som forsvarer sine reir, underforstått at de er aggressive. Måkene skitner til hagemøbler. Det er måken som er problemet.

Ja, de er til sjenanse og å miste søvnen er alvorlig. Men så har måkene like mye rett til et liv i fred som oss. Og det er det de ikke har!

Overfiske tømmer matfatet og på jakt etter andre matkilder trekker de inn i bebodde strøk hvor det er plenty. Skipsfart og oppdrettsanlegg forstyrrer naturlig hekkeplasser til havs, de finner de på flate tak. Selvsagt trekker måkene nærmere inn på oss. Men det er ikke av fri vilje eller for å plage oss, det er konsekvensen av vår atferd som i liten grad tar hensyn til fuglenes behov og levemåte.

Randaberg kommune har vurdert det som hensiktsmessig å tillate et av de største oppdrettsanlegg ute ved Alstein fordi det generer noen få arbeidsplasser og bedre utnyttelse av et slakteri.

Statsforvalteren og Miljødirektoratet er heldigvis av en annen oppfatning og ser verdien av å ta vare på Alstein naturreservat og av å stoppe de negative innflytelser et slik anlegg rett ved siden ville ha inn i det verna området og på fuglelivet.

Miljødirektoratet ville ha et bedre kunnskapsgrunnlag for å kunne fatte endelig vedtak og har bestilt en ny fagrapport. Den konkluderer med at Alstein er noe så sjeldent som en sjøfuglkoloni i vekst (de fleste er i fritt fall på global basis) og at forstyrrelser i hekketid av typen fra et oppdrettsanlegg vil kunne medføre til nettopp det me opplever, at fuglene trekker inn mot land tettere på oss.

Vi må bli bedre i å la være det som ødelegger den naturlige balansen og dermed for oss selv. Det er åpenbart krevende for mange, vi trenger mer «laværekraft».

Randaberg skal være stolt av å ha farvann som er urørt av oppdrettets forstyrrende og ødeleggende tilstedeværelse.

De Grønne har derfor tatt til orde for å ta denne nye rapporten til etterretning og ta ut oppdrettsanlegget fra kommuneplanen. Det hadde kledd den grønne landsbyen. Dessverre ville verken ordfører eller flertallet i kommunestyret ta innover seg den nye kunnskapen og viste ingen evne til å stanse en feilslått utvikling.

Det skal De Grønne fortsette å kjempe for.

Din stemme for en fredelig sameksistens mellom mennesker og måker.

(Og fram til vi i den grønne landsbyen selv setter høy nok pris på naturverdiene vi forvalter, satser vi på at Miljødirektoratet opprettholder Statsforvalterens innsigelse og hjelper oss med det)