BIBLÅ: – Fremdeles er det noen som låner film hos oss, men stadig flere velger Filmoteket, sier Lene Tørresen, som er ansvarlig for filmavdelingen ved det lokale biblioteket.

De har ingen planer om å slutte å kjøpe DVD`er, nylig fikk de inn både «Barbie» og «Oppenheimer», som begge er svært aktuelle titler på biblioteket.

– Det går for det meste i drama, spenning og barnefilm hos oss. Det er de tre sjangrene folk låner mest av, forteller Tørresen, som er altseende innen film.

Selv har hun tre favoritter, som gir henne noe nytt for hver gang hun ser dem; «Taxi Driver», «Singin’ in the Rain» og «The Blues Brothers».

– Selv om jeg har sett «The Blues Brothers» flere ganger, er den alltid like gøyal.

Noe av det nyeste som er tilgjengelig på biblioteket. Foto: Simen Ingemundsen

Hun synes det er bra at bibliotekene prioriterer det fysiske filmformatet, og velger DVD framfor Blu-ray når hun kjøper nytt til biblioteket.

– Vi merker at våre låntakere tar med seg DVD framfor Blu-ray, det tyder jo på at DVD-spilleren er mer tilgjengelig enn Blu-ray-spilleren, sier Tørresen og avslutter.

– Jeg selv liker best det håndfaste formatet, og låner DVD`er fra andre nærliggende biblioteker, og de filmene bibliotekene ikke har, ja de kjøper jeg selv.

Statistikken viser at det er nedgang i utlån av film på fysisk format;

2022: 975

2023: 883

Mens statistikken for Filmoteket viser økning;

2022: 91 lån

2023: 164 lån