Kort oppsummert

  • Grågås skaper problemer for avlingsproduksjon i Ryfylke, men ikke i Randaberg.

  • Det er tillat med felling av grågåsa i utsatte områder i Stavanger.

  • Skadefelling blir ikke sett på som nødvendig i Randaberg på nåværende tidspunkt.

Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av våre journalister

JAKT: Det har ikke vært, og er ikke et problem i Randaberg, men grågås fører blant annet i Ryfylke til at avlinger av gras blir spist opp. En grågås kan spise opp til én kilo gress om dagen.

Områdene hvor det produseres mye salat og grønnsaker er spesielt utsatt for grågjessenes sultne nebb. I Stavanger det også tillatelse til felling av grågåsa, i aktuelle områder.

Høyres Bjørn Kahrs er leder i den lokale viltnemda. Foto: Arkivbilde, Randaberg24

I Randaberg er det også grågås, men Bjørn Kahrs (H), ledet i viltnemda sier dette om grågås i Randaberg og eventuelle problemer.

– Vi har stadig flere flokker med grågås i Randaberg, men frem til nå har ikke disse vært til så my skade og bry at vi har måtte treffe tiltak med skadefelling. Omfanget i Randaberg er langt mindre enn det vi har sett på Rennesøy og i andre sørliggende kommuner.

Han kjenner også til at det har vært gjennomført skadefelling i andre kommuner hvor dette kun er i et lite mindretall.

– Det blir da gjennomført noen få fellinger hvor den / de skutte fuglene blir hengt opp som skremsel. Dette har vist seg å være til stor hjelp, men dette har som nevnt ikke vært behov for i Randaberg.

Viltnemda i Randaberg følger med utviklingen og tar selvsagt brev som er mottatt med i betrakting. Slik skadefelling må også ofte godkjennes av Statsforvalter med dokumentasjon på skade.

Det er også nevnt at skremmeskudd og jaging har god effekt, men over tid viser det seg at dette har liten effekt da Grågåsen er meget lærenem.