POLITIKK: Det er i hvert fall utgangspunktet når saken om andregangsbehandling av fortau langs Kyrkjeveien kommer opp politisk i neste uke i Kommunalplanutvalget - og senere i juni i kommunestyret.

Fortau langs Kyrkjeveien ble spilt inn som et tiltak til Bymiljøpakken, og det er gitt midler til dette prosjektet - og det er utarbeidet planer av Norconsult på oppdrag fra kommunen. Fortauet i planen knytter sammen eksisterende fortausløsninger i nord og sør og var også oppe til førstegangsbehandling i januar i 2022.

Etter dette kom det inn 15 innspill/merknader hvor fem var fra offentlige instanser og fra 10 private.

– Planforslaget sørger for en sammenhengende løsning for myke trafikanter helt fra sentrum i nord og til for eksempel Hålandsvatnet i sør. En adskillelse av myke trafikanter fra harde trafikanter, er noe som skaper trygghet og fremmer bruk av dette strekket som turvei, skolevei med mer. Det er nærliggende å tro at syklister vil velge å sykle i veibanen, noe som medfører en adskillelse av gående og syklende. Dette vil øke tryggheten ytterligere for gående, rullestolbrukere eller andre i gangfart. Det er også positivt at man får strammet opp Kyrkjeveien langs dette strekket, skriver kommunedirektøren i saksframlegget.

Langs det aktuelle området er det hensyn man skal ta - som landbruksjord.

– Det er ikke ønskelig å ta landbruksjord til utbyggingsformål, som for eksempel samferdsel, men i dette tilfellet er arealet ganske begrenset. En skal alltid vurdere det å ta landbruksareal opp mot fordelene av tiltaket, og akkurat i dette tilfellet, vil fordelene med å få til en god fortausløsning for myke trafikanter, være større enn ulempene ved å ta et landbruksareal av begrenset størrelse. Tiltaket vil bedre trafikksikkerheten, spesielt for gående, gjennom å skille dem fra bilveien.

Til slutt skriver kommunen at alternativet er å kun benytte dagens veiareal, gjennom stenging eller enveiskjøring, noe som er forsøkt tidligere.

– Alt i alt, er dette en god løsning som ivaretar myke trafikanter, og som begrenser inngrepene i landbruket mye.

PS! Det kom altså inn 15 merknader til planene og du kan lese samtlige her.

Foto: Randaberg kommune